Met De Marconi Award voor Aanstormend Talent (rechts) én de Zilveren RadioSter Man (links) in handen geniet Bram Krikke een paar dagen later nog na.
Met De Marconi Award voor Aanstormend Talent (rechts) én de Zilveren RadioSter Man (links) in handen geniet Bram Krikke een paar dagen later nog na.

Bram Krikke steelt de show bij de Gouden RadioRing

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Donderdagavond 31 januari vond het gala van de Gouden RadioRing plaats. Natuurlijk stond Nederlandse koning van de radio Edwin Evers in de spotlights, toen hij dé prijs van de avond won: de Gouden RadioRing. Maar er was nog een man in de zaal, die met de lachers op zijn hand in de schijnwerpers stond. Hij werd een aanstormend talent genoemd, maar is misschien wel de grote redder van de radiowereld: Bram Krikke; tot voor kort inwoner van Hollandsche Rading en met wie De Vierklank eind 2017 al een ontmoeting had.

Je kunt de prijswinnende radio-dj van SLAM! ook kennen van zijn video's op YouTube genaamd 'Bram In De Buurt'; Krikke is namelijk niet alleen van maandag tot en met donderdag van zeven tot tien uur 's avonds te horen in Club Ondersteboven, hij is ook een grote hit op YouTube met zijn interviews op straat.

SLAM
SLAM! (Sound Lifestyle And More) is een Nederlands commercieel, landelijk radiostation dat voornamelijk muziek, gericht op jongeren uitzendt. Het pand van SLAM! is gevestigd in Naarden. De 24-jarige Krikke over het station: 'SLAM! is het populairste radiostation onder jongeren. Je kunt het beluisteren via 91.1fm op de radio, via internet en via de SLAM app. Daarnaast kun je ook meekijken in de studio op SLAM TV en op de YouTube-kanalen van SLAM!. Meer dan genoeg keuze dus!'

Bosbergschool
Bram Krikke werd geboren in Weesp en woonde vanaf zijn zesde tot vorig jaar in Hollandsche Rading: 'Daar kwam ik terecht op de Bosbergschool, die letterlijk naast ons huis staat. Super handig. Als kind had ik altijd een enorme passie voor televisie, films, radio en media. Die passie heeft mij eigenlijk nooit meer losgelaten. Dat ik nu radiopresentator ben bij SLAM! is dan ook echt een droom die uitkomt. Ik kreeg in 2017 ineens een berichtje van ze of ik op gesprek wilde komen. Natuurlijk wilde ik dat. Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen'.

Vroeger
Bram Krikke werkte ooit bij een bouwmarkt en daarna startte Bram een eigen YouTube-kanaal onder de alleszeggende naam 'Bramos'. Zo kon hij naast zijn studie journalistiek gemakkelijk al zijn creativiteit kwijt. Bram: 'Toen ik vervolgens een baan als presentator aangeboden kreeg bij het jongeren tv-programma #FIRST ben ik daar vol voor gegaan. Zo kon ik al wat ervaring opdoen in de mediawereld. Mijn YouTube-kanaal heb ik er altijd naast gehouden en bleef daar ook video's voor maken. Zo is SLAM! uiteindelijk ook bij mij terecht gekomen. Ze hadden mijn filmpjes op YouTube gezien en vonden deze blijkbaar leuk genoeg om mij vervolgens voor een gesprek uit te nodigen'.

Ondersteboven
Over het programma Club Ondersteboven vertelt Bram: 'De club is van iedereen. Die driehoek van luisteraars, artiesten en presentator staat centraal bij Club Ondersteboven; zij krijgen een rol in alles wat er gebeurt. Luisteraars dagen artiesten uit, artiesten presenteren mee en komen optreden, luisteraars delen hun meningen en fantasieën over allerlei onderwerpen. Zo word het een echte club, met een open-deur-beleid; iedereen is welkom. Man, vrouw, transgender, genderneutraal: alles kan'.

Speeches
Geheel terecht won Bram donderdagavond de Marconi Award voor Aanstormend Talent én de Zilveren RadioSter Man. Winnen is één, maar daarna kwamen de speeches. En ook daar pakte Bram Krikke de winst, want beide speeches lieten de zaal hardop lachen en pasten precies bij wat je van een grappige radio-dj verwacht. De eerste prijs, die hij won was voor Aanstormend Talent en Krikke opende zijn verhaal met een oud-docent Duits: 'Dit is niet normaal, ik had dit niet aan zien komen. Mijn Duits docent trouwens ook niet, van vroeger van de middelbare school. Die zei: 'Bram, dat wordt niks met jou'. Nou, ik sta hier nu en ja zij is overleden. Dus hè, ja, verschil moet er wezen'. Vervolgens haalde hij meerdere speeches uit zijn zak: één voor iedere nominatie. Waarna hij rustig begon te zoeken naar de juiste speech. Hier bedankte hij onder andere zijn vriendin: 'Mijn allermooiste en liefste vriendin Didi zit hier ook. Ik weet niet of jullie haar hebben gezien, maar... enorm geil'. Om onverstoord verder te gaan met het bedanken van de zaal. Hij zwaaide af met de andere speeches in zijn hand: 'geniet van de avond. En tot zo'.

Grind
De volgende award, die hij won was de Zilveren RadioSter Man; ook hier was hij goed op voorbereid. Hij was samen met Edwin Evers en Wilfred Genee genomineerd en daar had hij het volgende op te zeggen: 'Genomineerd waren zalm, tonijn en grind. En grind wint 'm, het is ongekend'. Hij vroeg ook nog om een applaus voor Edwin Evers, die hij de absolute koning van de radio noemde. Na een luid applaus van het publiek greep Bram in: 'Zo kan - ie wel weer hoor. Ik bedoel, hij heeft niet gewonnen, ofzo'.