Logo vierklank.nl
Schrijfster Jessica van Geel samen met boekhandelaarster Ike Bekking in de Bilthovense Boekhandel.
Schrijfster Jessica van Geel samen met boekhandelaarster Ike Bekking in de Bilthovense Boekhandel.
Zakelijk

Utrechtse Romeo en Julia vieren geheime liefde

Zo noemde Jessica van Geel, auteur van het boek 'I love you, Rietveld', de geheime liefde tussen de beroemde Stijl-architect Rietveld en 'zijn Truus', een buiten-wereldse liefde die 40 jaar lang duurde, ondanks het feit dat ze beiden getrouwd waren en kinderen hadden. Zij was zijn muze en godin, en hij vond in haar alles wat hij nodig had om zijn kunstenaarschap, maar ook zijn leven, compleet te maken.

Ze ontmoetten elkaar bij toeval, zo vertelde Van Geel afgelopen zaterdag in de Bilthovense Boekhandel bij haar boekpresentatie. De jonge Rietveld bracht de pasgetrouwde Truus een meubel van zijn vader, dat zij heftig bekritiseerde. Nog decennia later vertelt Truus dat 'zijn oogopslag' haar recht in de ziel trof, en zij besloot hem nooit meer te zullen loslaten.

In een aanstekelijk en toch vrolijk betoog vertelde de schrijfster verder dat Rietveld en zijn grote liefde uiteindelijk verenigd werden in de dood, door gezamenlijk op Den en Rust te worden begraven, hoewel van korte duur: hij werd door zijn kinderen ruw naar Utrecht verplaatst, ver weg van zijn eeuwige geliefde. Haar warme 'I love you, Rietveld' zal hij desondanks gevoeld blijven hebben.   (Peter Schlamilch)

Meer berichten