Logo vierklank.nl
Hugo, Annelotte, Isa en Guusje eindigden uiteindelijk op de 16e plaats.
Hugo, Annelotte, Isa en Guusje eindigden uiteindelijk op de 16e plaats.
Jeugd

Team HNL in finale NK Debatteren

Na diverse voorrondes mocht het debatteam van Het Nieuwe Lyceum (HNL) op zaterdag 26 januari aantreden in de landelijke finale tegen de beste debatteams. Gedurende diverse tussenrondes hoopte men zo de titel 'Landelijk Debatkampioen' binnen te slepen voor hun school.

door Walter Eijndhoven

Dit kampioenschap wordt al sinds 1998 georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut. Deze organisatie ontwikkelt debatactiviteiten voor scholieren en hoopt hen te prikkelen, overtuigender te leren spreken, zorgvuldiger te luisteren en nieuwsgierig te blijven.

Maanden
Maandenlang hebben de leerlingen van HNL geoefend met hun team en zijn zij de strijd aangegaan met teams van andere scholen. Tijdens de voorrondes en de finale moeten de teams, bestaande uit vier debaters, hun standpunt verdedigen. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van vier minuten. Wanneer alle debaters hun speech hebben gehouden bepaalt de jury, op basis van argumentatie en presentatie, de winnaar van het debat. 'In deze finale debatteren wij onder andere over stellingen als 'Seksuele voorlichting leidt tot economische groei', 'Als de moeder na een bevalling weer gaat werken, moet de partner drie maanden thuisblijven' en 'In de top van iedere kieslijst moet minimaal één kandidaat dertig jaar of jonger zijn'', vertelt Annelotte, lid van het team van HNL. 'Daarnaast volgen nog twee improvisatiestellingen. Vooral improviseren is best lastig, want je kunt je niet voorbereiden'.

Rekenmeester
Na iedere ronde geeft de jury de verzamelde punten van de teams door aan de rekenmeester en gaat deze ermee aan de slag. 'Alle uitslagen komen bij mij binnen', legt rekenmeester Max Boiten uit. 'Ik zit hier verstopt in de 'kelder' en voer alle gegevens in. De rekenmeester is een groot mysterie voor de leerlingen. Niemand weet wie ik ben en waar de rekenmeester zit, behalve dat hij ergens 'onder in een kelder', in één van de ruimten van de Universiteit Utrecht, de puntentelling doorkrijgt'.

Middenmoot
'Ons team van HNL (Annelotte, Guusje, Hugo en Isa) eindigde uiteindelijk in de middenmoot op een zestiende plek', vertelt Annelotte. Daarnaast werd iedere debater nog persoonlijk beoordeeld op argumentatie en presentatie. Daardoor eindigde ik op 16e plaats, Guusje en Isa eindigden beide op de 70e plaats en werd Hugo 97e van de 137 deelnemers'.

Meer berichten