Op Sluishoef wordt het verhaal van Hendrik de Heus en zijn leven met balletdanseres Marie Polly de Heus verbeeld.
Op Sluishoef wordt het verhaal van Hendrik de Heus en zijn leven met balletdanseres Marie Polly de Heus verbeeld.

Evenement Muziektheater festival HiStories staat op stapel

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Wie meer wil weten over de geschiedenis van De Bilt, kan op zaterdag 13 en zondag 14 april z'n hart ophalen, tijdens het evenement Muziektheater festival HiStories. In dat weekend vertellen dansers, zangers, theatermakers en muzikanten diverse verborgen verhalen uit het Biltse verleden.

Het begon allemaal met een een leuk idee. Diverse Biltse bewoners waren altijd al nieuwsgierig naar de historie van diverse plaatsen binnen de gemeente De Bilt. 'Iedere bewoner komt weleens langs een plek waarvan hij of zij denkt 'Goh, daar zou ik best weleens iets meer van willen weten', vertelt Pauline Wijnen, één van de organisatoren van het evenement. 'Nou, deze mensen worden op 13 en 14 april op hun wenken bediend. Door middel van zang en dans krijgt iedereen te horen wat zich op op een bepaalde plek heeft afgespeeld.

Vijf locaties
Tijdens een unieke reis worden belangstellenden meegenomen in een ontdekkingstocht langs diverse plekken in De Bilt en Bilthoven. Wijnen: 'Wij willen geïnteresseerden meenenem naar vijf locaties, met ieder een bijzonder verhaal. Met de bus rijden wij van plek naar plek en op iedere locatie vertellen wij een verhaal, door middel van zang, dans en theater. Elk verhaal duurt 12 minuten, daarna rijden wij door naar de volgende locatie. De tocht duurt totaal ongeveer 2 uur.

Bus
Tijdens de bustocht worden de volgende locaties aangedaan; het KNMI, Landgoed Houdringe, buitenplaats Sluishoef en de Bunker in De Bilt en de brandweerkazerne in Bilthoven. 'In de Sluishoef vertellen wij over Hendrik de Heus en zijn leven met balletdanseres Marie Polly de Heus, wij vertellen over de grote brand in Inventum, maar wij hebben ook een verhaal over de Bunker op Larenstein. In de jaren '70 konden 45 mensen zich hier opsluiten, gedurende twee weken, in het geval een kernoorlog zou beginnen', legt Wijnen uit.

Kick-off
Dindag 22 januari vond de Kick-off plaats in Theater Het Lichtruim in Bilthoven. Alle muzikanten, dansers, spelers en andere betrokkenen konden deze avond met elkaar kennismaken en iedere groep presenteerde zich. Valsch en Gemeen, Theatergroep Demasqué, Kunst en Genoegen, Helene Kalisvaart, Big Band, Jongeren van het Kunstenhuis, Bart van Gerwen, Trio Las Musicas, Dansgroep WVT, het Weeshuis van de Kunst en het Mannenkoor lieten van zich horen. Samen maken zij er in het tweede weekend van april een groot feest van.

Op Sluishoef wordt het verhaal van Hendrik de Heus en zijn leven met balletdanseres Marie Polly de Heus verbeeld.