Logo vierklank.nl
Natuur & Milieu

Heikrekels zoeken hulpkrachten

Het illustere gezelschap Heikrekels - liefhebbers van de natuur in onze omgeving en in het bijzonder van het laatste stukje heide op het landgoed Beerschoten - komt hulpkrachten te kort.

Sinds 2012 zie en hoor je de Heikrekels op winterse zaterdagochtenden op de Heijntjeskamp achter het Huis Beerschoten. Tot in de jaren zestig was dit een zichtbaar heidegebied waar in vroeger jaren schapen op kampjes graasden om later op de dag mest te keutelen, die de boeren weer gebruikten om hun akkertjes vruchtbaar te maken.

Kunstmest
Tijden veranderden. Er kwam kunstmest en de Heijntjeskamp raakte overwoekerd met grassen en zaden van vliegdennen en berken en langzaam verdween ook hier het laatste stukje heide. Bijna had Stichting Het Utrechts Landschap in een voorlopig beheersplan de Heijntjeskamp weer een nieuwe kans gegeven als heidegebied, maar de subsidiërende Provincie Utrecht vond dat er dan ter compensatie ergens anders een bos geplant moest worden.

Eilanden
Een bewoner deed een oproep in De Vierklank om op wat zaterdagochtenden de Heijntjeskamp schoon te maken van jonge struiken en boompjes: maar liefst vijftien vrijwilligers meldden zich bij de heide en hun enthousiaste kreten klonken als heikrekels op een mooie zomeravond. Een nieuwe natuurgroep was geboren: de Heikrekels! Sindsdien is maar liefst vijf hectare natuur geschikt gemaakt voor heide en zie je nu al 'heide-eilanden' zorgen voor verdere uitbreiding.

Oproep
De groep vrijwilligers is echter de afgelopen jaren een beetje uitgedund door ouderdom, verhuizing en blessures en nu luidt men de bel voor nieuwe aanwas. Wie heeft er zin om op de eerste zaterdag van de wintermaanden het onafhankelijke team van de Heikrekels te versterken? Stuur een mail naar Leontien (leontienridder@icloud.com) of bel 06 18376126 en neem een vriend of vriendin mee. Vertrek per fiets vanaf 11.00 uur bij Paviljoen Beerschoten, Holle Bilt tegenover de Biltsche Hoek, wandelaars 15 minuten lopen. Er is koffie, thee en soep.           (Jelle van der Zee)

Meer berichten