Logo vierklank.nl

Adverteerders van toen naar 25 jaar later

De mopper staat al vanaf dag 1 in De Vierklank.
De mopper staat al vanaf dag 1 in De Vierklank.

Op woensdag 4 januari 1995 verscheen nummer 1 van de eerste jaargang van De Vierklank. Daarin bladerend ontmoeten we de adverteerders van toen die ook nu nog met enige regelmaat op de advertentiepagina te vinden zijn. We blikken terug, vergelijken met en komen (opnieuw) in gesprek met hen die het mede mogelijk maakten dat De Vierklank al 25 jaar de lokale 'sufferd' van deze gemeente mag zijn.

door Henk van de Bunt

Het 0 nummer van De Vierklank werd op 18 november 1994 uitgegeven t.g.v. de Eerste Maartensdijkse Najaarsmarkt. Mopper was ook toen al van de partij op zijn vertrouwde 'linksonder plek': Ze houden die najaarsmarkt in de Kassen van Rijksen, 't moet nog wat groeien zeker', mopperde onze positieve dwarsligger 25 jaar geleden. Op (de rechter) pagina 7 werd redactionele aandacht gegeven aan 'dhr. Landwaart', pal naast de eerste advertentie van vers-specialist Landwaart Groente & Fruit op de linker advertentiepagina 6. Op pagina 15 van die uitgave is de heer Landwaart opnieuw aan het woord en vertelt hij over de dan nog te organiseren Najaarsmarkt 1994. Ook in 1994 verschijnt er op verzoek van de ondernemers uit de gemeente Maartensdijk nog een 16 pagina's tellend speciaal Kerstnummer met heel veel en heel grote advertenties. Mopper verzucht: 'Vierklank? Ik krijg al hoofdpijn van Stereo!'.

1995
En dan verschijnt het eerste 'echte nummer' van De Vierklank op de eerste woensdag van januari 1995. Het telt 8 pagina's en met een verdeling van 3,5 pagina advertenties en (dus) 4,5 pagina redactioneel wordt er afgetrapt in de nu al 25 jaargangen tellende reeks van het wekelijks verschijnend plaatselijk informatiebulletin. Landwaart is dus - naast anderen - één van de adverteerders van weleer; één van de groep, die het ook in 2019 nog mede mogelijk maakt wekelijks uit te komen.

Ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum schreef Koos Kolenbrander in 2012 over familiebedrijf Landwaart: 'Tijdens de opening op 9 februari 1987 van hun groentewinkel in het voormalige winkelcentrum de Marijkehof verrasten Wim en Riet Landwaart de Maartensdijkers met vers gesneden groenten en rauwkostsalades. Voor velen in het dorp betekende dit afscheid nemen van de vertrouwde gestampte pot. In plaats van aardappeltjes met vette jus gingen we steeds meer verse gezonde groenten, fruit, allerlei soorten pasta's en rauwkost eten.

Deze maand vieren Wim en Riet Landwaart het zilveren jubileum van hun groentewinkel aan het Maertensplein. Een mooi moment om eens te kijken hoe een groenteboer van elders onze eetgewoonten zo radicaal kon veranderen. Wim Landwaart is op 10 mei 1960 in Kortenhoef geboren. Zijn ouders hadden een kruidenierswinkel annex supermarkt aan de Oranjeweg aldaar. Wim volgde na de MAVO de kruideniersvakschool in Utrecht. Later leerde hij tijdens een stageperiode in Brugge koken. In 1976 ging hij bij zijn ouders in de winkel werken. Hij trouwde met Riet Floor uit Maartensdijk en vestigde zich in 1985 met een groentewinkel aan de Lambertus Hortensiuslaan in Bussum In 1987 kwam de verfwinkel van De Graaf en Holtslag in het winkelcentrum de Marijkehof in Maartensdijk beschikbaar. Toen hij in februari 1987 zijn zaak opende, waren de winkel van bakker Bos, de supermarkt van Klaas de Groot, de bloemenwinkel van Koster, foto Schaafsma, kapper Hans Stevens en slager Wentink in de Marijkehof al aanwezig.

Velen werken of hebben bij Wim en Riet Landwaart gewerkt, zoals René Terlouw, Corrie van Ettekoven, Marien van Toor, Tineke van Ettekoven en Chiel van der Vlies. Thalina Bouwman werkt er al 6 jaar. Ook hun zonen Eelco en Willem Landwaart werken in het bedrijf van hun ouders en Marien, wanneer zijn schoolverplichtingen hem daarbij niet in de weg staan. Na de opening in 1996 van de (eerste) zaak in het nieuwe winkelcentrum aan het Maertensplein (waar later een fietsenzaak was en nu deel uitmakend van de Jumbo (red). begon Wim met het bereiden van kant en klare maaltijden. Vanaf 2000 werkt hij ook als traiteur voor grote instellingen zoals verzorgingshuizen, restaurants en verenigingen.

Landwaart verkoopt gezonde, verse producten en gebruikt geen conserveringsmiddelen. Het streven is om dagelijks alle vers bereide maaltijden te verkopen. Voor Wim is groenteboer het mooiste vak dat er is: 'Je werkt met oneindig veel verschillende producten en je kent bijna iedereen die bij je in de winkel komt. Dat geeft een wederzijds vertrouwen om, rekening houdend met de wensen van de klanten, een heerlijke doch voedzame maaltijd te bereiden.'

Meer berichten