De Nieuwe Wetering oversteken is levensgevaarlijk
De Nieuwe Wetering oversteken is levensgevaarlijk

Omwonenden Nieuwe Weteringseweg zijn drukke verkeer zat

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Na de vorig jaar verbeterde aansluiting met de A27 in gemeente De Bilt, nam het vekeer op de Nieuwe Weteringseweg in Groenekan zienderogen toe. Helaas levert deze verkeersverbetering voor de bewoners van 33 huizen aan deze provinciale weg extra overlast en gevaar op. Veilig de weg oversteken is er niet meer bij.

In de ochtenduren raast het verkeer langs, op weg naar de aansluiting met de A27, vaak met snelheden boven 80 kilometer per uur. En halverwege de middag begint de ellende opnieuw, langsrazende automobilisten op weg naar huis.

Veilig
Marlise Stam woont aan deze provinciale weg, de N234, richting Soest en is het zat om, met gevaar voor eigen leven, de drukke weg over te steken. 'Deze weg is altijd een belangrijke verkeersader geweest, maar na de verbeterde aansluiting op de A27 raast nu nóg meer verkeer langs de omliggende huizen', vertelt Stam. 'Begrijp mij niet verkeerd, wij wonen hier heerlijk, maar de weg veilig oversteken kan niet meer. Ik woon hier nu twee jaar, maar in die tijd is veel veranderd. Voorheen werd ik meestal rond 6.00 uur wakker, omdat het verkeer op gang begon te komen, maar nu is dit al om 4.00 uur'.

Wachten
Ook Isaäc Baelde baalt van deze situatie. Hij woont al zijn hele leven aan deze weg en heeft dit nog nooit meegemaakt. 'Een aantal keren per week moeten wij naar de overkant van de weg, om onze kliko's neer te zetten, maar daar moet je echt de tijd voor nemen. Vier à vijf minuten wachten voordat je kunt oversteken is heel normaal. En dan moet je ook weer terug. Vroeger mocht je op deze weg maar 60 km/u en stopte een automobilist weleens, zodat je snel kon oversteken, maar dat is er niet meer bij. Sinds je hier 80 kliometer per uur mag, is oversteken levensgevaarlijk', legt Baelde uit.

Ventweg
Natuurlijk steken omwonenden niet alleen de weg over om kliko's neer te zetten. Kinderen moeten naar school en ook de landbouwvoertuigen moeten het erf verlaten, om naar de ventweg aan de overkant te kunnen. Baelde: 'Ook dat is nog een punt. Veel omwonenden aan deze weg werken als agrariër. Met onze trekkers moeten wij vanaf het erf de ventweg op, want wij mogen niet op de provinciale weg rijden. Dan houden wij het langsrazende verkeer op, maar deze ventweg is niet berekend op grote, brede trekkers. En veel schoolkinderen uit Bilthoven en Maartensdijk fietsen over deze weg, dus een ongeluk is zo gebeurd'.

Bezwaarzaak
'De provincie wil de omwonenden niet tegemoet komen om dit deel van het traject ook te verlagen naar 60 km/u', legt Stam uit. 'Een bezwaarzaak werd snel afgedaan, terwijl de weg niet voldoet aan het eigen beleid van de provincie'. Om de verkeersdrukte op de Nieuwe Weteringseweg weg aan den lijve te ondervinden, kwam VVD-gedeputeerde André van Schie langs, op de ligfiets. Met gevaar voor eigen leven stak de onverschrokken bestuurder de drukke weg over, tussen de hardremmende auto's door. 'Zo doen wij dat in Utrecht (stad)', laat Van Schie aan de verblufte omwonenden weten. 'Utrechters steken gewoon over. Dat moet ook wel, anders kom je nooit aan de overkant'.

Helaas heeft Van Schie de omwonenden niets te bieden. Van Schie: 'Na de verkiezingen voor de provinciale Staten in maart, staat in april het drukke verkeer op de provinciale wegen op de agenda, waaronder ook de Nieuwe Weteringseweg'. Het verkeer op de provinciale weg blijft voorlopig dus doordenderen.