Afbeelding
De kok die mensen aardiger kookt

De kok die mensen aardiger kookt

Algemeen Algemeen

Een kok die de mensen aardiger kookt, is geen alledaags onderwerp. Bilthovenaar Will Jansen doet met zijn boek De Zelftemmer een poging om te laten zien dat je er, met de juiste ingrediënten, voor kunt zorgen dat mensen beter in hun vel zitten en dus aardiger zijn. Voor zichzelf en voor hun omgeving.

In zijn roman gaat chef-kok Edwin Egging aan de slag met deze speciale kookfilosofie. 'Ik ben ervan overtuigd dat je met eten je stemming kunt beïnvloeden,' zegt Jansen. 'Begin deze eeuw zijn er wetenschappelijke onderzoeken geweest die aantoonden dat slecht eten, gefrituurde rommel met veel zout en transvetten, het gedrag van mensen negatief beïnvloedt. In Engelse gevangenissen werden gevangen in twee groepen verdeeld. De ene groep at het normale dagelijkse menu, de andere at alleen maar verse groenten, vis en vlees, ongepaneerd. Bij die tweede groep verminderde het agressieve gedrag met maar liefst 40%. Toen ik dat las, dacht ik, dan kun je dus zorgen voor een nog positiever effect wanneer je mensen alleen maar echt goed eten geeft. Ik ben op zoek gegaan en heb de positieve effecten van heel veel ingrediënten opgesnord. Die vond ik terug in boeken over de ayurvedische keuken en een Belgisch boek dat De Hoorn des Overvloeds heet.'

Voorgebakken varkenshaasjes
Edwin Egging groeit op in Bilthoven Noord maar heeft niet bepaald leuke herinneringen aan die tijd. In zijn verdere leven lijkt hij daardoor moeite te hebben met vaste relaties. Niettemin schopt hij het tot chef-kok van De Hoefslag in Bosch en Duin en beklimt de top van de vaderlandse gastronomie. Maar het leven, de alcohol, zit hem dwars en hij glijdt af naar een keuken van voorgebakken varkenshaasjes. Tot hij zijn eigen kookfilosofie ontwikkelt. Die brengt hem bij de liefde van zijn leven. Jansen geeft bij zijn roman ook een appendix met de effecten van meer dan 150 producten, inclusief bier, brood en wijn.

Oerkennis
Hoe dat dan werkt met die ingrediënten? Jansen legt het nog maar eens uit, met een glimlach: 'Dus je staat voor een kraam met allerlei fruit. Perziken, bramen, kruisbessen, aardbeien en frambozen. Je gaat uiteindelijk voor een doosje frambozen. Dat is natuurlijk je eigen keus, maar ook een beetje die van jouw systeem. Dat heeft een oerkennis, een doorgegeven intelligentie, waardoor je onbewust weet dat frambozen je helpen om een beetje uit de schaduw te komen, en die hulp kun je op dat moment toevallig goed gebruiken. Ga je voor die bramen dan is dat om je bewust te zijn van je autonomie, van je zelfstandigheid. En kruisbessen geven je een vrolijk, energiek gevoel. Frambozen zorgen voor liefde en vriendelijkheid en perziken zijn goed voor rijpe seks. Het is geen wet van Meden en Perzen, maar het kan best helpen. Als je er maar in gelooft.'

De Zelftemmer of de kok die de mensen aardig kookte is verkrijgbaar in de boekhandel of via www.bouillonmagazine.nl te bestellen.

WINACTIE
Voor lezers van De Vierklank heeft de auteur een aantal exemplaren ter beschikking gesteld. Om hiervoor in aanmerking te komen stuurt u een mail naar info@vierklank.nl met in het onderwerp 'Zelftemmer'. Onder de inzenders worden de exemplaren verloot.