Logo vierklank.nl

Een greep uit een jaargang van De Vierklank

Met een 25-19-overwinning kwam Westbroek boven Groningen.
Met een 25-19-overwinning kwam Westbroek boven Groningen. (Foto: Marco Spelten)

door Guus Geebel

De Vierklank deed in 2018 verslag van heel veel gebeurtenissen uit de regio op velerlei gebied. De krant die wekelijks door trouwe bezorgers aan huis wordt bezorgd kreeg over het algemeen veel waardering. Met een samenvatting van de enorme hoeveelheid nieuwsfeiten uit de eigen omgeving kun je natuurlijk maar op een klein gedeelte terugblikken, maar het geeft wel een indruk van dit memorabele jaar..

Januari
Afvalinzameling houdt de gemoederen in de gemeente weken bezig. De nieuwbouw van Basisschool De Nijepoort wordt officieel in gebruik genomen. Samen voor De Bilt viert het tienjarig bestaan. Het ING-pand op het Vinkenplein in Bilthoven wordt gesloopt. Toneelvereniging Westbroek voert in het Dorpshuis in Westbroek het toneelstuk 'Bewaar me' op. Het UITbureau voor Ouderen bestaat tien jaar. Bewoners in de omgeving van de Kometenlaan in Bilthoven ondervinden rattenoverlast. Voetbalteam MO15-1 van FC De Bilt wordt ongeslagen kampioen.

Februari
De campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen gaan van start en met alle lijsttrekkers worden interviews gehouden. Partijen voeren in alle winkelcentra campagne. Jannie Vossestein exposeert haar werk in het dorpshuis De Groene Daan in Groenekan. Edwin Plug wordt door inwoners van Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek verkozen tot eerste 'Maartensdijker van het Jaar'. Bijna honderd mensen bezochten deze maand het Repair Café in WVT. Zij werden in Bilthoven ontvangen door ruim 20 vrijwilligers die klaarstonden om samen aan het repareren te gaan.

Maart
Voor de tiende keer vond in De Bilt en Bilthoven het evenement Gluren bij de Buren plaats. Gluren bij de Buren is een initiatief van de Stichting Kunst en Cultuur De Bilt. Het Julianacomplex aan de Julianalaan in Bilthoven wordt aangewezen als gemeentelijk monument. Het gebouw is ontworpen door architect W.M. Dudok. De bouw van het nieuwe zwembad Brandenburg in Bilthoven gaat van start. Juf Jacqueline van Doleweerd verlaat na ruim veertig jaar de Julianaschool. Een proef met het aanbod van deelfietsen gaat van start. Op Landgoed Oostbroek in De Bilt gaan vrijwilligers tijdens NLDoet aan de slag om de leefomgeving bij-vriendelijker te maken. Burgemeester Potters reikt de Mathildeprijs uit aan Bibiane van Erven. De VVD wordt de grootste partij in de gemeenteraad die elf fracties telt.

April
Dankzij een actie van Lions Club Bilthoven 2000 heeft de Voedselbank De Bilt genoeg koffie gekregen om de afnemers een heel jaar van koffie te voorzien. 580 leerlingen doen praktisch verkeersexamen. Voor het tweede achtereenvolgende jaar organiseert Running De Bilt diverse hardloopwedstrijden voor jong en oud. Samen met Vogelwacht Utrecht organiseert IVN De Bilt een excursie, gericht op de zang van vroege vogels. De buurtsportcoaches van Mens De Bilt organiseren de Koningsspelen op de velden van FC De Bilt. Ongeveer 1200 leerlingen van negen basisscholen doen mee aan allerlei spelletjes en workshops. Wethouder Madeleine Bakker reikt een cheque uit aan het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds Nederland.

Mei
Op de boekenbeurs in WVT worden duizenden boeken, cd's en grammofoonplaten uitgestald om voor een zacht prijsje van eigenaar te wisselen. Op Tweede Pinksterdag wordt in Bilthoven de derde ALS Lenteloop gehouden. In het eerste kwartaal is aanzienlijk minder restafval  opgehaald. Op de Lentemarkt bij zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Maartensdijk zijn pasgeboren kuikentjes en lammetjes te zien en kan een ritje met paard en wagen of op een pony worden gemaakt. Voor de 48e keer wordt de wielerronde 'Maartensdijkse Acht' gehouden. Locoburgemeester Madeleine Bakker reikt in de oude raadszaal van Jagtlust de Chapeaupenning uit aan sportambtenaar Wim Tigelaar. Op de Westbroekse Open Tuinendag dwalen bezoekers rond in tuinen die allemaal een eigen karakter hebben.

Juni
Oud-raadslid Nico Jansen overlijdt op 2 juni. Hij was bijna 17 jaar gemeenteraadslid voor de ChristenUnie. In de Immanuelkerk wordt de laatste dienst gehouden. IVN De Bilt neemt deel aan de landelijke IVN slootjesdagen en organiseert een slootjes-schep ochtend. Gemeenteraadslid Connie Brouwer stapt uit de fractie van Beter De Bilt en gaat als twaalfde fractie verder onder de naam Fractie Brouwer. In Lage Vuursche wordt het Schaapscheerdersfeest gehouden. De plaatsing van ondergrondse afvalcontainers gaat van start. De onderhandelingen onder leiding van formateur Eric Balemans leiden tot een coalitieakkoord van VVD, GroenLinks, D66 en CDA. Dolf Smolenaers, Anne Brommersma, Madeleine Bakker en André Landwehr worden geïnstalleerd als wethouder.

Juli
Juf Trijnie de Groot neemt afscheid van de Martin Luther Kingschool. Bij Beerschoten vindt het derde zomerconcert plaats. Bewonersvereniging De Waterweg Noord in De Bilt organiseren een straatfeest en kinderspeeldag. Oud-wethouder Arie-Jan Ditewig wordt geëerd met de Stikkerplaquette die wordt uitgereikt door commissaris van de Koning Willibrord van Beek. Er kon meegevaren worden op een fluisterboot door de Molenpolder met een gids van Staatsbosbeheer. De eerste helft van de meteorologische zomer is recorddroog verlopen. In de bouwvakvakantie laat de gemeente bomen snoeien langs enkele doorgaande wegen.

Augustus
Op 15 augustus vindt bij het oorlogsmonument naast gemeentehuis Jagtlust de drieënzeventigste herdenking van de capitulatie van Japan plaats. De fietsbrug op de hoek Vuursche Steeg en de 300 Roedenlaan in Lage Vuursche wordt officieel heropend. In de Kuil van Drakensteyn in Lage Vuursche wordt de 32ste editie van het Houthakkersfeest gehouden. In de bossen van Hollandsche Rading vindt voor de 43ste keer de open dag van Stoomgroep Rading Spoor plaats. Het comité Open Monumentendag zet de puntjes op de i bij de voorbereiding van dit evenement. Dominee Benedikte Bos vertrekt na een groots afscheid in de Centrumkerk in Bilthoven naar Ouderkerk aan de Amstel. Het Bilts digitaal museum wordt in gebruik genomen.

September
Open Monumentendag in de gemeente De Bilt wordt op 8 september geopend door burgemeester Sjoerd Potters. De opening vindt plaats in de Nederlands hervormde kerk in Westbroek. Sterk Spul sluit de dag af met een aangepast repertoire in Kunst in de Kelder. In De Bilt wordt rond de Dorpskerk de tiende editie van de Markdag gehouden. Er is een Pompoenfeest bij Tuinderij Eyckenstein. Korfbalvereniging DOS Westbroek start competitie met een ruime overwinning. BENG! viert in Het Lichtruim het vijfjarig bestaan in Bilthoven. Tijdens de viering staat de visie voor het komende lustrum centraal, onder het motto 'van schattig naar schaal'. Het kunstwerk 'Spelende kinderen met fiets' van Jits Bakker wordt op het Stationsplein Bilthoven onthuld.

Oktober
De Vierklank verschijnt met een Duurzaamheidsbijlage. De Julianaschool in Bilthoven bestaat op 1 oktober honderd jaar. Dat wordt voor de hele school gevierd met een bezoek aan de Efteling. Om half negen vertrekken 500 leerlingen allemaal met oranje hesjes en 95 begeleiders in acht bussen naar Kaatsheuvel. Stichting Brigida organiseert in de Hervormde Kerk van Westbroek een symposium over ontwikkelingen in het Noorderpark. In Woonzorgcentrum Schutsmantel wordt met een Voorleeskoffie voor de derde keer aandacht geschonken aan de Nationale Voorleeslunch. Wethouder Madeleine Bakker leest het verhaal Straatje van Yvonne Keuls voor. Een groepje vogelaars doet aan de Hooge Kampse Plas in Groenekan mee aan vogels tellen. Het tweede compartiment van de Hooge Kampse Plas wordt officieel verbonden met het eerste compartiment.

November
Het project 'Afval, het begin van iets nieuws' wordt met een voorstelling van De Verrukkelijke Vuilnismannen afgetrapt in aanwezigheid van wethouder Anne Brommersma. De gemeenteraad stelt de begroting 2019 vast. Tijdens de Week van Respect geeft burgemeester Sjoerd Potters een gastles aan leerlingen van groep 6 en 8 van de Julianaschool. IVN viert het vijftigjarig bestaan. De grote verbouwing van Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven wordt afgerond. Gemeenteraadslid en oud-wethouder Hans Mieras (D66) verlaat de gemeenteraad en wordt opgevolgd door Hanneke de Zwart.

December
AZM voerde in de H. Michaëlkerk in de Bilt een Latijns-Amerikaans concert uit onder leiding van dirigent Stephan Pas. De expositie 'Kunst uit Eigen provincie' wordt geopend. De luidklokken van de Centrumkerk worden in gebruikgenomen. Amnesty International organiseert voor de vijfde keer een schrijfactie. Deelnemers schrijven een brief aan één van de tien vrouwen die dit jaar centraal staan. Het Utrechts Landschap start pilot in culinair terreinbeheer. Thomashuis Maartensdijk organiseert Warme Winter Ontmoeting. Groenekan organiseert een Midwinterborrel.

   

Meer berichten