Marcel Jansen en Koos Koenen hebben gezamenlijke hobby's.
Marcel Jansen en Koos Koenen hebben gezamenlijke hobby's.

Kunst van Koos en Marcel

Algemeen Kunst & Cultuur

door Henk van de Bunt

Woensdag 19 december om 20.00 uur opent burgemeester Sjoerd Potters de jaarlijkse expositie 'Kunst uit eigen provincie' bij WVT (Talinglaan 10 te Bilthoven). Deze tentoonstelling vindt traditioneel plaats in de kerstperiode en biedt (beginnende) kunstenaars de gelegenheid om zich te presenteren aan een breed publiek. Deze editie biedt plaats aan 49 kunstenaars. Ongeveer de helft van de exposanten debuteert bij 'Kunst uit eigen provincie' wat een verrassende opening garandeert.

Koos Koenen en Marcel Jansen kennen elkaar o.a. als (actieve) leden van de Biltsche Historische Kring. Koos is geboren in Rotterdam: 'Ik ben begonnen met tekeningen maken en had daarbij een voorkeur voor boten. Ik maakte toen vooral aquarellen. Ik ben steeds meer gaan uitproberen en nu schilder ik voornamelijk met acrylverf. Ik heb ook altijd veel decors ontworpen en gemaakt en bijbehorende toneelattributen. Nu zit ik op een gezellige schilderclub in Maartensdijk. Naast dat het er gezellig is doe ik er ook inspiratie op. Ik probeer in mijn schilderijen gevoel en emotie te leggen. Soms schilder ik naar aanleiding van een plaatje uit of een foto maar geef daar mijn eigen draai aan'.

Bouwkunde
Van oorsprong is Marcel Jansen, die dit jaar voor de vierde keer deelneemt aan Kunst uit eigen Provincie, een Utrechter: 'Ik heb een bouwkundige opleiding gedaan. Mijn eerste baan was bouwkundig tekenaar. Daarna heb ik jarenlang gewerkt op de afdeling bouwzaken van de gemeente Amsterdam, later woningcorporatie Ymere. Vandaar altijd al mijn belangstelling voor tekenen en schilderen. Schilderen is een van mijn hobby's geworden, daarnaast ben ik actief als lid van de Historische Vereniging De Oude School in De Bilt. Ik heb cursussen gevolgd bij de Werkschuit. Heb daar les gehad van Marieke Thomassen, daarna model-schilderen bij Jan de Haas'.

Technieken
Na dit een aantal jaren gedaan te hebben, wilde ik graag kennismaken met anderen technieken. Hierna heb ik les gehad van Erica Nussbaum. Bij WVT heb ik een aantal jaren een cursus aqualeren gevolgd. Sinds een aantal jaren volg ik een schildercursus bij Catherine Cathier in Vianen. Een aantal keren ben ik op schildervakantie geweest in Frankrijk, Zeeland en (net over de grens) in België.

Samen met Koos zit ik nu ook bij dat schilderclubje in Maartensdijk, waar Peter van Raaij schilder- en tekenles geeft aan volwassenen in de gemeenschapsruimte van Toutenburg in Maartensdijk. Schilderen buiten in de natuur is erg leuk en leerzaam. Het liefst schilder ik met Acryl. Dieren hebben mijn voorkeur om te schilderen'.

Info
Iedereen is van harte welkom om de sfeervolle openingsavond bij te wonen. De kunstexpositie duurt tot en met donderdag 3 januari en is dagelijks geopend, ook tijdens de Kerstdagen, Oud- en Nieuwjaarsdag. Toegang is gratis. Meer info. via info@vvsowvt.nl en/ of tel. 030 2284973.