Op 16 december lag er een laagje sneeuw. Voorbode voor een witte Kerst?
Op 16 december lag er een laagje sneeuw. Voorbode voor een witte Kerst?

De Bilt drukt met weer stempel op 2018

Algemeen

door Guus Geebel

Wat het weer betreft was 2018 zeker een bijzonder jaar. We hadden een extreem zachte, zonnige lente en de warmste zomer in drie eeuwen. Het werd ook nog eens de zonnigste herfst in ruim een eeuw. Het is nu december en of het een strenge winter gaat worden moeten we afwachten.

Wetenschappers verwachten de koudste winter in honderd jaar, maar dat lijkt niet wetenschappelijk onderbouwd. Het KNMI werkt doorgaans met een voorspellingshorizon van maximaal tien dagen. Bij voorspellingen die verder gaan worden vraagtekens geplaatst. In dit overzicht staan per maand de weergegevens van De Bilt.   

Januari
Met een gemiddelde temperatuur van 5,6 °C tegen normaal 3,1 °C, eindigde januari in de top tien van zachtste januarimaanden in ruim een eeuw. Winters weer ontbrak en vrijwel de hele maand lag de temperatuur ruim boven de normale waarde. In totaal werden in De Bilt vier vorstdagen gemeten, het langjarige gemiddelde bedraagt dertien. Er was nauwelijks sneeuw en ijsdagen waren er niet. De zon scheen hier 47 uren tegen normaal 62 en er viel 85 mm neerslag, normaal 70 mm.

Februari
Februari was een koude maand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 0,7 °C tegen normaal 3,3 °C. Het was uitzonderlijk zonnig, koud en droog. In De Bilt werden in totaal 23 vorstdagen gemeten, tegen 13 normaal. De laatste dag van de maand bleef het hier de hele dag vriezen en de dag werd daarmee de enige ijsdag. Er waren in De Bilt 159 zonuren tegen 86 uren normaal. Daarmee werd het de zonnigste februarimaand sinds het begin van de metingen. De neerslag bedroeg 20 mm tegen 56 mm normaal.

Maart
Maart was koud met een normale hoeveelheid neerslag en uren zonneschijn. De gemiddelde temperatuur was 4,7 °C tegen normaal 6,2 °C. Er waren zowel zachte als zeer koude perioden. De eerste twee dagen van de maand kwam de temperatuur in De Bilt niet boven het vriespunt. Het werden de enige ijsdagen van deze maand. Normaal zijn er in maart geen ijsdagen meer. Er waren elf vorstdagen tegen acht normaal. De zon scheen hier 132 uur, normaal 122 uur. De neerslag bedroeg 60 mm tegen normaal 67 mm.

April
April was zeer zacht en nat met de normale hoeveelheid zon. De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 12,2 °C tegen normaal 9,2 °C. De maand kwam daarmee op een gedeelde derde plaats van warmste aprilmaanden sinds 1901. Er was een langdurige periode met zacht tot zeer zacht weer. In De Bilt waren er negen warme dagen tegen normaal drie. Dat zijn dagen met een temperatuur van 20 °C of hoger. Het kwam hier tot drie zomerse dagen van  25 °C of hoger, tegen nul normaal. De zon scheen 175 uur, normaal 174 uur. Er viel 79 mm neerslag tegen 42 mm normaal.

Mei
Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 16,4 °C was mei de warmste meimaand sinds 300 jaar. Het langjarig gemiddelde bedraagt 13,1 °C. De maand begon koel, maar het werd al snel zomers warm. Op 29 mei werd in De Bilt de eerste tropische dag van de zomer gemeten. In De Bilt werden 21 warme, 13 zomerse dagen en 1 tropische dag gemeten tegen normaal 10, 3 en 0. Het aantal zomerse dagen was het hoogste sinds 1901. Gemiddeld scheen de zon hier 283 uur tegen normaal 207 uur. Er viel hier 38 mm regen, normaal is dat 47 mm.

Juni
Na een recordwarme mei en zeer zachte april was ook juni met gemiddeld in De Bilt 17,5 °C tegen normaal 15,6 °C veel warmer dan normaal. De maand telde in totaal zes zomerse dagen van boven de 25 0 °C tegen normaal vijf,  maar geen tropische dagen, boven de 30 °C, dat is er normaal één. In De Bilt viel 12 mm neerslag tegen normaal 66 mm en de zon scheen hier 205 uur tegen 194 uur normaal.

Juli
Juli was recorddroog, recordzonnig en zeer warm. Met een temperatuur van 20,7 °C tegen 17,9°C normaal in De Bilt was het opnieuw zeer warm. De aanhoudende droogte en de buitengewone hoeveelheid zon maakten de maand uitzonderlijk. Uiteindelijk telde de maand juli in De Bilt 31 warme dagen, 21 zomerse dagen en 5 tropische dagen. Normaal voor juli zijn dat er 22, 9 en 2 dagen. Op 28 juli verdreef een koufront met wat onweersbuien de ergste hitte en kwam er in De Bilt een einde aan een hittegolf van 13 dagen. Er werd hier niet meer dan 5 mm neerslag gemeten, tegen 81 mm normaal. Een record voor de maand juli. Het aantal zonuren bedroeg 341 uur, tegen 206 uur normaal, eveneens een record. De somberste dag was 9 juli met slechts 3 uur zon.

Augustus
De maand was zeer warm, aan de zonnige kant en had vrijwel de normale hoeveelheid regen. De Bilt had een gemiddelde temperatuur van 18,5 °C tegen 17,5 °C normaal. De eerste week van augustus was het zomers tot tropisch warm, een voortzetting van de extreem warme periode die in juli was begonnen. Voor een landelijke hittegolf moet er in De Bilt een aaneengesloten reeks van minimaal vijf zomerse dagen boven 25 °C of hoger zijn waarvan er minimaal drie tropisch zijn, boven de 30,0 °C. Op 23 augustus bleef de temperatuur in De Bilt voor het eerst sinds 60 dagen onder de 20 °C en op 25 augustus werd het nergens 20 graden. Dit was de langste reeks van warme dagen in De Bilt ooit Er viel hier 69 mm neerslag tegen 73 mm normaal en het aantal zonuren bedroeg 206 uren tegen 188 uren normaal.

September
Met een gemiddelde temperatuur van 14,7°C tegen een langjarig gemiddelde van 14,5°C was september iets warmer dan normaal. Op 4 september werd het hier 25,3 °C, de enige zomerse dag van de maand, normaal heeft september twee dagen van 25 °C of meer. September had in de Bilt nog zestien warme dagen, 20,0°C of hoger, tegen tien normaal. Er viel hier 42 mm neerslag tegen 78 mm normaal en de zon scheen 192 uur tegen 138 uur normaal.

Oktober
Oktober was een zachte maand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 11,9 °C tegen 10,7 °C normaal. Neerslag viel er niet of nauwelijks en er was veel ruimte voor de zon.

In De Bilt werd het op 13 oktober 26,3 °C, zo hoog was hier de temperatuur zo laat in het jaar in ruim een eeuw nog niet geweest. In totaal werden hier tien warme dagen gemeten, tegen twee normaal. In De Bilt werd 37 mm neerslag gemeten tegen 83 mm normaal en waren er 180 zonuren tegen 113 normaal.

November
Met een gemiddelde temperatuur van 6,8 °C was november in De Bilt nagenoeg gelijk aan het langjarig gemiddelde. De neerslag bedroeg 35 mm tegen 80 mm normaal. Er werden 84 zonuren gemeten tegen 63 normaal. In totaal telde De Bilt deze maand drie vorstdagen, minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C, tegen vijf normaal.

December
De verwachting voor de periode van 22 tot en met 29 december is grote kans op wisselvallig weer met temperaturen rond of boven normaal. Voor december is het langjarig gemiddelde 3,7 °C.

Een storm met windstoten van meer dan 120 kilometer per uur velde op 18 januari veel bomen.
Leden van de Lions Club hakken in de sneeuw in het Ridderoordse Bos.
Sandwijck in herfstkleuren.
Lammetjesdag luidt het voorjaar in.
Voor maaien met een zeis moet je even de slag te pakken hebben.
Ondanks de hoge temperaturen is het toch echt herfst in het Van Boetzelaerpark.
Aanhoudende droogte zorgt voor dorre vlaktes in plaats van sappige weilanden.