Logo vierklank.nl
Algemeen

Thomashuis Maartensdijk organiseert Warme Winter Ontmoeting

Shanna Zwenger is al in september begonnen met het maken van cadeautjes voor de Warme Winter Ontmoeting.
Shanna Zwenger is al in september begonnen met het maken van cadeautjes voor de Warme Winter Ontmoeting.

Het Thomashuis Maartensdijk telt tien bewoners; vijf vrouwen en vijf mannen. Zeven wonen er al (bijna) vanaf de start in 2009. Tijdens de Warme winter ontmoeting op zaterdag 22 december is iedereen waarschijnlijk aanwezig.

door Marijke Drieenhuizen

Sommigen met een taak, anderen om gewoon ook zelf te genieten. Ze hebben allemaal meegedaan om mooie cadeautjes te maken. De een actiever dan de ander, maar ook dat kan. Shanna Zwenger, één van de eerste bewoners, is al vanaf augustus bezig. Elke week wel een paar uur. Knutselen is dan ook haar hobby, maar ook paardrijden en computerspelletjes spelen.

Dag
Alle tien gaan doordeweeks naar dagbesteding, de meesten vier hele dagen. Shanna, Tobias en Adrie werken op Zorgboerderij Nieuw Toutenburg (Maartensdijk) en David en Jaap gaan ook naar een zorgboerderij, maar dan in Hollandsche Rading. Kim werkt op een kattenpension en Jefke en Roos zijn kunstenaars en gaan naar Ateliers De Wijde Doelen in Utrecht. Olle steekt graag zijn handen uit de mouwen bij De Boshoeve in Laren en bij Houtwerk in Eemnes waar hij graag hout schuurt. Erwin werkt bij Johannes in Zeist waar hij zelf tekeningen ontwerpt en die vervolgens op schalen en schaaltjes schildert.

Opleiding
Shanna woont al bijna tien jaar in Thomashuis Maartensdijk en wil wel geïnterviewd worden: 'Mensen mogen ons best leren kennen'. Gastvrij bood ze direct iets te drinken aan. 'Het is hier heel leuk. We zijn één grote 'big family'. Natuurlijk gaat het nooit allemaal goed, wat dat betreft zijn wij net een gewoon gezin'. Ook op Zorgboerderij Nieuw Toutenburg was Shanna één van de eerste deelnemers: 'Ik zocht eigenlijk een echte baan, want dat wilde ik graag. Dat kon niet. Toen heb ik er een leertraject gevolgd. Ik werkte drie dagen en ging één dag in de week naar school in Barneveld. Na een jaar - en dat is best snel - was ik arbeidsmarkt gekwalificeerd assistent dierenverzorgster niveau 1. Ook met twee verschillende jobcoaches bleek het toch niet haalbaar om een echte baan te vinden. Jammer, maar ik heb het wel geprobeerd. Ik ben toen gewoon op de zorgboerderij gebleven en werk daar nog steeds met veel plezier'. Shanna verzorgt daar de kippen, de konijnen en de shetlandpony's. 'In de zomer hebben we ook logeerkonijnen en cavia's. Het is dan drukker dan 's winters. Dus als ik nu tijd over heb maak ik leuke dingen die in de boerderijwinkel worden verkocht'.

Cadeautjeskraam
Heel veel verschillende cadeautjes zijn te koop op de Warme Winter Ontmoeting. Shanna: 'Er zijn pindaslingers geregen voor de vogels, er zijn kerststukjes, cementen windlichten, vogelvoerhangbakjes, kaarsenstandaards van cement, kerstboomversiering, houten kerstboompjes en nog veel meer. O, ja, ook nog paracord-armbandjes in veel verschillende maten en kleuren'. Ze wil graag bij de kraam staan om de spullen te verkopen, liefst samen met haar moeder. Ze is nieuwgierig naar de reactie van de mensen.

Vier-persoonsfiets
Er is een stichting, die wensen probeert te realiseren voor de bewoners van het Thomashuis Maartensdijk. Die stichting heet 'Stichting Vrienden Bewoners Vredestein Maartensdijk' (SVBVM) en dankt zijn naam aan de naam van de voormalige boerderijnaam Vredestein. De stichting heeft zich ten doel gesteld via sponsoring, giften en donaties, nuttige zaken en voorzieningen voor de bewoners van Thomashuis Maartensdijk te realiseren. Zo werd(en) er al een broeikas, een grote pergola met het zonnescherm en hometrainers gerealiseerd. Omdat het Thomashuis volgend jaar 10 jaar bestaat wordt nu geprobeerd om een vier-persoonsfiets aan te kunnen schaffen. De bewoners van het Thomashuis vinden fietsen leuk. Maar niet alle bewoners kunnen zelf fietsen. Shanna: 'Dat is wel jammer want zij kunnen dan niet mee. Nu zijn we aan het sparen voor een grote vier-persoonsfiets via de stichting. Dan kan echt iedereen mee. Het zou daarom heel leuk zijn als veel mensen komen om ons te ontmoeten en al onze cadeautjes kopen'.

Meer berichten