Logo vierklank.nl
Dudok-ensemble in een volle OLV-kerk.
Dudok-ensemble in een volle OLV-kerk.
Muziek

Kundig Weihnachtsoratorium in OLV-kerk

'Ik speel de noten zoals ze er staan, maar het is God die de muziek maakt', zei Johann Sebastian Bach, voor velen de grootste componist die ooit geleefd heeft. Bijna zijn hele leven in dienst van de kerk componeerde hij talloze cantates, motetten, passies en oratoria, van welke laatste categorie het Kerstoratorium verreweg het belangrijkste is. Het is voor sommigen niet zijn meest gepassioneerde werk, want het toonzetten van verdriet inspireert nou eenmaal vaker dan vreugde.

Inspiratie echter genoeg bij het Dudok-ensemble, dat afgelopen zaterdagavond enkele delen uit Bachs razend lastige meesterwerk in een volle OLV-kerk uitvoerde onder leiding van de Engelse dirigent Edward Caswell. Dat Caswell een koordirigent is was goed te horen: het koor blonk uit in feilloos afgewerkte coloraturen, een fenomenale tekstplaatsing en een prachtige Duitse dictie.

Het orkest kwam soms wat minder uit de verf; waar vaste dirigent Johan Rooze zijn troepen doorgaans zeer expressief aanvoert, bv. in de jaarlijkse Matthäus-Passion, heeft Caswell een wat eenvormige slag die nu en dan de grote lijn wat uit het oog verliest en ook de balans met koor en solisten af en toe aan haar lot over laat. Maar het geheel leverde een knappe prestatie op die door het dankbare publiek enthousiast werd gewaardeerd. (Peter Schlamilch)

Meer berichten