Marcel Hermens met één van zijn werken 'Vluchteling'.
Marcel Hermens met één van zijn werken 'Vluchteling'.

Hermens exposeert bij WVT

Algemeen Kunst & Cultuur

door Henk van de Bunt

Van woensdag 19 december tot en met  donderdag 3 januari 2019 maakt WVT in haar gebouw aan de Talinglaan 10 ruimte voor 'Kunst uit eigen provincie'. De tentoonstelling wordt op woensdag 19 december om 20.00 uur geopend.

Eén van de exposanten is Marcel Hermens (59),werkzaam in het basisonderwijs: 'Het creatief bezig zijn, waaronder tekenen en schilderen, heb ik van jongs af aan meegekregen. Ik kom uit een creatieve familie. Schilderen is voor mij iets waarmee ik mij even helemaal los kan maken van het dagelijks leven. Op de Pedagogische Academie (1980) specialiseerde ik mij in het vak tekenen en kreeg ik alle ruimte om met olieverf te experimenteren. In die periode maakte ik mijn eerste schilderijen. Vervolgens heb ik langere tijd niet meer getekend, omdat gezin, werk, huis en andere hobby's aandacht kregen. Zo'n jaar of dertien geleden heb ik het weer opgepakt en schilder ik weer wekelijks'.

Tekenles
'Na een jaar of vijf schilder- en tekenles van Erica Nussbaum, heb ik een jaar modeltekenen gedaan bij Jan de Haas. Nu schilder ik al weer enkele jaren met een klein groepje enthousiaste amateurs. Ieder werkt hier met een thema als leidraad op eigen wijze. Het bespreken van elkaars werk helpt hierbij om te reflecteren en daagt uit om iets nieuws uit te proberen. Wat mij boeit is om actuele gebeurtenissen of foto's die mij raken te vertalen naar een schilderij. Een beeld van het kapotgeschoten Homs, een man in de menigte op het Maidanplein in Kiev, een vluchtelingenjongen achter een treinraam: Dat zijn foto's die mij raken en die ik wil vertalen naar een schilderij. Hierbij werk ik graag met transparante lagen en kleur en zoek ik naar een mix van abstractie en detail. Daarnaast laat ik mij ook graag uitdagen om te experimenteren met kleur of materiaal'.

Keramiek
Marcel Hermens is ook een kenner en liefhebber van het Nederlandse aardewerk en in het bijzonder van tegelproductie. Hermens schreef hierover een boek, getiteld Faience en Tegelfabriek Westraven 1844 - 1994. Hermens: 'Aan de Groenekanseweg 246 in De Bilt heeft tussen 1985 en 1990 voor korte tijd een fabriek gestaan met een rijke historie. Voor mij begon de belangstelling voor deze fabriek met een reliëftegeltje met een voorstelling van een jongetje in Madurodam, dat ik op een rommelmarkt in De Bilt kocht. Gewoon omdat ik het mooi vond. Op dat moment wist ik nog niet dat het tegeltje vervaardigd was in de Utrechtse Faïence- en tegelfabriek Westraven, waar mijn grootvader tussen 1908 en 1934 als tegelschilder en glazuurbereider heeft gewerkt. Toen mijn moeder de fabrieksnaam achterop het tegeltje zag legde zij de link met het werk van haar vader. Hoewel ik mijn grootvader nooit heb gekend, kende ik wel de Oudhollandse tegels die hier en daar in de familie de muren sierden. Nieuwsgierig geworden naar meer producten en verhalen over deze fabriek waar industrieel ambachtswerk werd vervaardigd ben ik langzamerhand steeds enthousiaster en serieuzer keramiek van 'Westraven' gaan verzamelen'.