Jaap van Rossum maakt vooral kleine doeken.
Jaap van Rossum maakt vooral kleine doeken.

Kunst uit eigen provincie

Algemeen

door Henk van de Bunt

De expositie 'Kunst uit Eigen provincie 2018-2019' bij WVT wordt dit jaar gehouden van woensdag 19 december tot en met donderdag 3 januari 2019. De opening vindt plaats op woensdag 19 december om 20.00 uur door burgemeester Sjoerd Potters. Tijdens deze opening zorgt het WVT Huisorkest voor muzikale begeleiding.

Al meer dan 40 jaar stoppen de 'reguliere' WVT-activiteiten een paar weken om tijdens de feestdagen rond Kerst en de jaarwisseling ruimte te maken voor kunst. In 1973 werd voor het eerst de tentoonstelling Kunst Uit Eigen Woonplaats gehouden. Plaatselijke kunstenaars hadden bij het toenmalige bestuur van de vereniging aangeklopt om op een of andere manier meer aandacht voor hun activiteiten en werk te krijgen. In deze samenspraak is toen het idee ontstaan om rond de feestdagen een expositie te houden voor kunstenaars uit eigen woonplaats. Vanaf 1992 is deelname uit de hele provincie mogelijk en werd de naam van de tentoonstelling daaraan aangepast: Kunst Uit Eigen Provincie.

Uniek
Destijds, maar ook nu nog, is een dergelijke tentoonstelling een unieke activiteit voor een buurthuis. Maar aan de andere kant weer zo logisch; er komen wekelijks heel veel mensen in het gebouw, de drempel is laag en daardoor komen er ook altijd veel mensen naar de expositie kijken. Ieder jaar zijn daar mensen bij voor wie zo'n bezoek een eerste kennismaking met kunst betekent, maar ook bezoekers voor wie het bekijken van de tentoonstelling een vaste, prettige gewoonte is geworden. In 1989 werd de Kunst- en Cultuurprijs van de Gemeente De Bilt aan dit tentoonstellings-initiatief toegekend. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij naar vermogen aanwezig zijn gedurende de expositieperiode.

Deelnemers
Kunst maakt Biltse Jaap van Rossum 'heel erg blij': 'Ongeveer 18 jaar geleden ben ik voorzichtig begonnen met tekenen. Toen ik na 46 jaar ophield met mijn kapsalon, had ik ineens veel vrije tijd en begon ik met tekenen en schilderen. Ik ontdekte al gauw dat ik dit met heel veel plezier deed en dat ik het eigenlijk best aardig kon. Pas op mijn 34e kwam ik in aanraking met kunst. De etsen van Rembrandt waren mooi, eenvoudig, gedurfd en treffend en dit bleek de inspiratiebron voor mijn eerste eigen tekeningen. In eerste instantie gebruikte ik alleen viltstiften en kleurpotloden en later kwam daar de kwast bij. Les heb ik nooit gehad, maar vanwege het plezier in het schilderen en door te experimenteren met kleur en technieken ontwikkelde ik langzaam een eigen stijl. Nu - op mijn 79e - leer ik nog dagelijks bij. Ik maak vooral kleine doeken, maar de laatste tijd ook een aantal grotere. In ieder geval altijd vol kleur. Vaak ontstaat pas tijdens het maken het uiteindelijke resultaat. De natuur en dingen die toevallig op mijn pad komen, zijn mijn inspiratiebronnen. Best spannend om mijn werk nu niet alleen aan mijn familie en vrienden te laten zien, maar nu ook aan een groter publiek'.

Dorpjes
Thea Röpke uit Bilthoven: 'Tekenen, schilderen met veel verschillende materialen en met verschillende technieken doe ik graag. Zo teken ik met houtskool, contékrijt en ook met Oost-Indische inkt. Ik word gefascineerd door lijnen en vormen en vooral door het contrast tussen licht en donker. Kijkend naar de natuur, gebouwen en dorpjes in de vakantie ontstond het idee hier iets mee te doen. Zo ontstonden deze met Oost-Indische inkt getekende kleine dorpjes'. Röpke tekent en schildert al vele jaren; daarvoor volgde zij diverse cursussen bij zowel Artibus als de werkschuit. Thea: 'De laatste jaren schilder ik ook portretten in olieverf, naar aanleiding van eigen portrettekeningen of vanaf een foto. Hiervoor schilderde ik landschappen en vooral bomen; creativiteit met een eigen interpretatie. Belangrijk is een goede compositie met krachtige vormen en met een goede licht-, donker- en kleuropbouw. En vooral het plezier iets moois te maken'. Bij verkoop van haar werk gaat altijd een gedeelte naar de Stichting Petite Cobi (zet zich in voor een gezonde toekomst voor moeder en kind) van haar dochter.

Genieten
Wil Moget uit Bilthoven is al enige jaren bezig met schilderen: 'Ik volg lessen bij W.V.T. Onze lerares Floreanne van Sprundel geeft lessen in het voor- en najaar. Ze leert ons verschillende technieken d.w.z. aquarellen, acryl en gemengde'. Op de expositie toont Wil 'wat werkjes, om een beeld te geven, wat het resultaat is'. 'We hebben een gezellige groep en het is fijn om samen bezig te zijn. Tegen anderen zou ik zeggen: 'Geef het een kans bij twijfels of kom een keer kijken'. De reden om deel te nemen aan de expositie is voor Moget 'om te laten zien, wat ik zoal schilder. De afwisseling van technieken werkt positief en maakt het spannend. Mijn voorkeur gaat momenteel uit naar werken met acryl; ik geniet van het schilderen'.

Thea Ropke naast de met Oost Indische inkt getekende kleine dorpjes.
Wil Moget: ‘De afwisseling van technieken werkt positief en maakt het spannend’.