De laatste foto van het interieur van het winkeltje, gemaakt door de heer A.L. Zwart.
De laatste foto van het interieur van het winkeltje, gemaakt door de heer A.L. Zwart.

Toen en nu ….niet meer..

Algemeen Historie

Met een foto van weleer, de camera van nu en tekst van overal ((dorps-)historici en eerdere publicaties) gaan we kriskras door de kernen van deze gemeente. Henk van de Bunt

In de winkel van Vink was bijna alles te koop
In diverse artikelen in De Vierklank van voor de eeuwwisseling besteedde Koos Kolenbrander aandacht aan enkele gebouwen langs de Dorpsweg in Maartensdijk. Aanleiding daarvoor was het 'open zijn' van die gebouwen tijdens Openmonumentendag toentertijd. In de aflevering van 23 juli 1997 'beschouwde de dorpshistoricus het huis aan Dorpsweg 226 in Maartensdijk waarin tot 1988 het kruidenierswinkeltje van Vink was gevestigd.

Kolenbrander vertelt: 'In de ontstaansgeschiedenis van het pand zijn twee perioden te onderscheiden. Het voorhuis bestond reeds bij de opzet van het kadaster in 1832. Het achterhuis werd in 1894 gebouwd. De voorgevel van het huis is zeer fraai met luiken voor de drie ramen van de benedenverdieping. Op de eerste verdieping is een zgn. 'engelenvenster'. Dit is een driedelig venster, waarvan de 3-ruits zijlichten een 'vleugelvormige' bovendorpel hebben. De windveren langs de daklijst hebben een sierlijke vorm. In het midden hiervan is een hexa­gram uitgesneden dat herinnert aan de Joodse Davidster. Een Davidster of -schild, ook wel Sabbatai Zwi genoemd, komt in de Kabbala, een geheime mystieke leer uit de middeleeuwen voor als geloofsteken, dat de innige band aangeeft tussen de zichtbare- en onzichtbare wereld'.

Kruidenier
In 1909 vestigde zich de weduwe Evertje Hardeman-van der Veer zich in het pand en begon er een kruidenierswinkeltje. Zij overleed in 1926, waarna het winkeltje werd overgenomen door Roelof Vink en zijn vrouw. De kruidenierswinkel van Vink raakte in het dorp en de wijde omgeving zeer bekend. Roelof Vink ventte in het begin met een hondenkar en later op een transportfiets met een grote mand voorop. Hij verkocht niet alleen kruidenierswaren, maar ook petroleum, teer en klompen. Vanaf 1925 nam hij een knechtje, Bart Wouters, mee op zijn dagelijkse rondes. In 1930 overleed Roelof Vink, zijn vrouw Jannetje zette de winkel alleen voort, later met haar zoon Dirk. Moeder Jannetje Vink - Veenschoten overleed in 1956.

Puntzakken
Het echtpaar Dirk en Hilletje Vink-Veenendaal (gehuwd werd er na een verkeringstijd van 25 jaar) had wat moeite met rekenen. Wanneer er bedragen moesten worden opgeteld bleef de klant alleen in de winkel en gingen ze even naar de huiskamer om met het meest eenvoudige rekentuig de optelsommen te maken. Tot het laatste moment werden de meeste waren los in puntzakken verkocht. Niet alleen suiker, bonen en erwten, maar ook groene zeep, stroop en andere vloeibare waren werden apart verpakt. De losse chocolaatjes, die soms wat wit waren uitgeslagen, werden met een doekje weer keurig opgepoetst. De winkel bestond tot 1988 (in 1987 overleed Dirk Vink, in 1989 zijn vrouw). Daarmee werd symbolisch een tijdvak afgesloten: de tijd van de zelfbedieningswinkels was al jaren eerder aangebroken.

Zie: https://onlinemuseumdebilt.nl/dorpsweg-226-een-kruidenierswinkel-met-allure/

Zie:    https://onlinemuseumdebilt.nl/een-kruidenierswinkel-in-maartensdijk/

Het huis aan de Dorpsweg 226; in het noordelijkst deel van de witte aanbouw was de winkel gevestigd.