Logo vierklank.nl
Locoburgemeester Dolf Smolenaers met het diamanten bruidspaar.
Locoburgemeester Dolf Smolenaers met het diamanten bruidspaar.
Ouderen

Danspassen liepen uit op een huwelijk

Woensdag 5 december was het zestig jaar geleden dat Koos Wubben en Tonny Kraan in Montfoort in het huwelijk traden. Locoburgemeester Dolf Smolenaers kwam het echtpaar donderdag 6 december thuis feliciteren met hun diamanten huwelijksjubileum.

door Guus Geebel

Toen ze trouwden was Koos 25 en Tonny 20 jaar oud. Koos is geboren in Rijswijk ZH maar het gezin verhuisde naar Oudewater toen hun grond nodig was voor woningbouw. Tonny is geboren en getogen in Montfoort. Zij was de oudste in een gezin met tien kinderen. Voordat zij trouwde was ze administratief medewerkster. Koos is nog steeds orchideeënkweker. Hij  begon daarmee op 15 januari 1958 in Oudewater. 'Ik las in het decembernummer van 1957 van het Vakblad voor de Bloemisterij een advertentie van een orchideeënkwekerij uit Abcoude, die hertshoornvarens te koop aanbood. Ik heb daarop geschreven en gevraagd of ze ook orchideeën te koop hadden. Die hadden ze en zo ben ik in Oudewater begonnen als orchideeënkweker. We hadden in Oudewater een kwekerij gekocht van Touwfabriek Van der Lee, waar hele grote kassen bij waren. Op 1 november 1958 verhuisde Koos Wubben naar de huidige kwekerij aan de Tolakkerweg in Hollandsche Rading.

Danslessen
Koos Wubben was daarvoor ook assistent-dansleraar bij Martin Visser van Dansschool Castelein in Leiden. 'Visser kwam eenmaal per week naar Oudewater om dansles te geven en hij vroeg of ik hem wilde komen assisteren, omdat er te weinig jongens waren. Als hij in Oudewater klaar was met de les gaf hij ook dansles in Montfoort en daar ging ik ook mee naar toe.' Tonny had daar dansles en al gauw was er een klik en kregen ze verkering. 'Ze kon heel goed dansen, en nog steeds.' Na hun huwelijk gingen Koos en Tonny wonen in een directiekeet van 8 bij 5 meter bij de kwekerij in Hollandsche Rading. Daarin woonden ze tot 1972, toen de huidige woning werd betrokken. Het echtpaar heeft heel veel gereisd, onder meer twee keer naar Australië. Voor de verkoop van orchideeën reisden ze veel naar Engeland en Frankrijk. Het duurt gemiddeld tien jaar voordat orchideeën in flessen tot bloei komen en verkocht kunnen worden, sommige zelfs vijftien jaar.

Bestuurder
Koos en Tonny kregen vier dochters. De oudste dochter is met een Fransman getrouwd en is in Frankrijk ook orchideeënkweker. Het echtpaar heeft negen kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Wanneer voor het eerst gezoend werd weten ze niet meer. Koos herinnert zich wel dat wanneer hij Tonny thuisbracht, ze achter een boom gingen staan zodat haar moeder ze niet kon zien. 'Ze stond altijd op de uitkijk.' Koos is bestuurlijk heel actief geweest. Hij bekleedde tal van bestuursfuncties op velerlei gebied, ook in de bloemenbranche. Tonny was actief bij toneel- en cabaretvereniging Sojater. Het diamanten huwelijksfeest wordt gevierd in de Mauritshoeve. In Costa Rica hebben ze ook een kwekerij gehad en zijn daar heel vaak geweest. De plaats waar ze wonen noemen ze het mooiste plekje van Nederland.

Meer berichten