Maria Hoogveld (l) en Toon Gerritsen (r) roepen iedereen op om te komen schrijven.
Maria Hoogveld (l) en Toon Gerritsen (r) roepen iedereen op om te komen schrijven.

Amnesty schrijfactie in het Lichtruim

Algemeen Kunst & Cultuur

door Walter Eijndhoven

Op zaterdag 8 december organiseert Amnesty voor de vijfde keer haar Schrijfactie op diverse locaties in Nederland. Belangstellenden kunnen in Het Lichtruim in Bilthoven, tussen 10.00 uur en 14.00 uur, een brief schrijven aan één van de tien uitgekozen vrouwen, die dit jaar centraal staan.

Elk jaar klimt Amnesty International in de pen voor mensen die gemarteld worden om wat zij geloven, die gediscrimineerd worden om wie zij zijn, of zijn vastgezet, omdat zij voor hun mening uitkomen. Dit jaar voert zij actie voor vrouwelijke mensenrechtenactivisten van over de hele wereld. Vrouwen die demonstreren voor gelijke kansen of kritiek uiten op hun regering. Vrouwen die hun nek durven uitsteken, krijgen, nog vaker dan mannen, te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.

Selectie
De Schrijfmarathon, nu Schrijfactie, wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. Over de hele wereld schrijven mensen op 8 december, gedurende 24 uur, vanuit bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten, kerken of cafés een brief aan iemand, om hen te laten weten dat aan hen wordt gedacht, om hen een hart onder de riem te steken', vertelt bestuurslid Toon Gerritsen. Natuurlijk kunnen mensen niet zomaar naar iemand in een gevangenis schrijven. Er vindt wel een selectie plaats. Brieven zijn bijvoorbeeld gericht aan de autoriteiten in het land van de mensen voor wie Amnesty actie voert. Aan deze regeringen wordt verzocht maatregelen te nemen zoals de vrijlating van een gewetensgevangene of het stoppen van discriminatie. Ook worden kaarten en brieven gestuurd aan de slachtoffers van mensenrechtenschendingen.

Bedreigd
Amnesty kiest zelf de mensen uit aan wie kan worden geschreven. Dit jaar zijn dat 10 gevangenen uit Iran, Brazilië, Zuid-Afrika, Venezuela, Marokko, India, Kirgizië, Oekraïne, Sudan en El Salvador. Atena Daemi uit Iran is tegen de doodstraf in haar land, zoals steeds meer mensen in Iran. Via social media leverde zij kritiek op executies, deelde flyers uit en liep mee in een vreedzaam protest tegen de executie van een jonge vrouw. In 2014 werd zij opgepakt en werd zij veroordeeld tot 14 jaar cel. In hoger beroep werd deze terugebracht tot 7 jaar.

Geraldine Chacón uit Venezuela voert al meer dan de helft van haar leven actie tegen de regering. Zij zette een jongerennetwerk op en is onderdirecteur van een stichting die jongeren uit arme delen van Venezuela betere kansen probeert te geven. In februari 2018 werd zij opgepakt op verdenking van "zieltjes winnen voor anti-overheidsgroeperingen". Zij is nu voorwaardelijk vrij, maar kan elk moment weer worden opgepakt.

Awad uit Sudan werd opgepakt , omdat zij opkomt voor vrouwenrechten in haar land. Zij vluchtte naar Egypte, maar ook daar is zij haar leven niet zeker. Via Egypte wilde zij naar de Verenigde Staten vluchten, maar sinds Trump aan de macht is, is haar hoop daarop vervlogen. Egypte dreigt haar nu terug te sturen naar Sudan.

Inspiratie
Veel deelnemers hebben geen idee wat zij moeten schrijven naar iemand die in nood verkeert. Maar daar hoeft de schrijver niet bang voor te zijn. 'Wij zorgen voor achtergrondinformatie, voorbeeldbrieven en voorbeeldgroeten voor solidariteitskaarten. Je kunt je hierdoor laten inspireren om zelf een brief samen te stellen, maar wat veel mensen doen, je kunt de voorbeeldbrieven ook overschrijven, vaak in het Engels of Spaans. Dat de tekst dan vaak hetzelfde is, vindt een gevangene niet erg, want elke brief is met de hand geschreven', legt Gerritsen uit. 'Onschuldige mensen, en zij die onze hulp nodig hebben, bieden wij door onze actie ondersteuning. En wie weet komen zij dan eerder vrij. Daarom wil ik iedereen in gemeente De Bilt vragen om langs te komen in Het Lichtruim, om een brief te schrijven, naar iemand die onze hulp hard nodig heeft'.

De schrijfactie vorig jaar leverde meer dan 180.000 brieven en kaarten op en wereldwijd meer dan 5 miljoen. Een groot succes. En dat heeft effect. Hoe meer brieven, hoe groter de druk op autoriteiten om te zorgen voor meer gerechtigheid.

Brieven en kaarten kan men schrijven op zaterdag 8 december, van 10.00 uur tot 14.00 uur, in de bibliotheek van Het Lichtruim, Planetenbaan 1. Iedereen is van harte welkom.

Meer informatie over de tien uitgekozenen kan men vinden op: www.amnesty.nl/acties.