Klavecimbel en blokfluit in harmonie tijdens het koffieconcert.
Klavecimbel en blokfluit in harmonie tijdens het koffieconcert.

Koffieconcert in Huize Gaudeamus

Algemeen Muziek

Zondag was al weer het 10de koffieconcert van dit jaar, nu met de titel 'Bij de dageraad van de instrumentale polyfonie'; daarmee verwijzend naar de muzikale Renaissance. De Fin Juho Myllylä speelde renaissance blokfluiten; de Tsjech Ondrej BernovskÝ het klavecimbel. Hij speelde op zijn eigen klavier, een replica van het beroemde Ruckers klavecimbel uit 1627.

De muziek in de Renaissance was, in tegenstelling tot de vroegere periodes, vaak instrumentaal en ook in combinatie met zang. Ook de meerstemmigheid van de muziek was een breuk met het verleden.

De jonge musici, die hier al eerder hadden opgetreden, speelden Italiaanse composities. Te horen waren stukken van o.a. S. Rossi, G. Castoldi, T. Merula, G. Picchi en S. Landi. De heldere klanken van het klavecimbel en het fluwelen geluid van de blokfluit vormden een bijzondere combinatie. Ondrej speelde 2 solo stukken op het klavecimbel, waarbij hij ook nog de vocale partij voor zijn rekening nam. Heel bijzonder was zijn vertolking van een instrumentale compositie van G. Picchi, gespeeld in een tempo presto. Ook was er nog een stuk te horen voor alleen blokfluit.          (Frans Poot)