Logo vierklank.nl
Artist impression van het eindresultaat van de nul-op-de-meter renovatie. (Plegt-Vos)
Artist impression van het eindresultaat van de nul-op-de-meter renovatie. (Plegt-Vos)
Natuur & Milieu

Duurzaamste Huis van Nederland staat in De Bilt

In de categorie 'Geschakelde- en/of rijwoning tussen 1945 en 2000' is de woning van de familie Pierik uit De Bilt door een deskundige jury gekozen tot het 'Duurzaamste huis van Nederland'. Naast dit huis zijn nog drie woningen in andere categorieën gekozen.

door Henk van de Bunt

Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in Apenheul in Apeldoorn. De verkiezing van het 'Duurzaamste Huis van Nederland' werd georganiseerd door de Nationale Duurzame Huizen Route om zo woningeigenaren de verdiende waardering te geven voor hun duurzame prestaties. De feestelijke uitreiking vond plaats in een duurzaam congrescentrum in Apeldoorn voor meer dan 150 genodigden en was een unieke gelegenheid om medehuiseigenaren met duurzame ambities te ontmoeten. In het bijzonder lag de aandacht op de vier winnaars van de juryprijs en de publieksprijswinnaar.

Jury
De jury bestond uit vijf deskundigen met een verscheidenheid aan expertise: TU Delft, Stroomversnelling (een coalitie van partijen die gezamenlijk de transitie uitdragen), Architecten, GWBO (Klimaatbeheersing) en MilieuCentraal (Praktisch over Duurzaam). De jury was blij verrast toen bleek dat een totaal van 110 woningen was aangemeld. Het leverde een geweldig aantal sprekende en enthousiasmerende verhalen op, waarvan er veertig werden genomineerd. Gezien de variatie aan woningen, genomen maatregelen en verhalen was het een uitdaging om een winnaar aan te wijzen. Toch was de jury unaniem in haar besluit en koos winnaars in vier verschillende categorieën.

Nul
Eind 2017 werd de unieke 'nul-op-de-meter renovatie' in De Bilt uitgevoerd; de rijtjeswoning uit de jaren 70 aan de Looijdijk werd optimaal geïsoleerd, kreeg binnen een maand nieuwe buitengevels en een nieuw dak met zonnepanelen voor de eigen energie opwekking. Samen met een lucht-water warmtepomp wekt het huis op jaarbasis evenveel energie op als er wordt verbruikt. De renovatie van de woning was een initiatief van de Biltse energiecoöperatie BENG! in samenwerking met gemeente De Bilt, provincie Utrecht, Triodos Bank en Economic Board Utrecht. Begin 2018 organiseerde BENG! in samenwerking met de bewoners, de familie Pierik, een aantal kijkdagen voor belangstellenden.

Een uniek voorbeeld
In de categorie 'Geschakelde- en/of rijwoning tussen 1945 en 2000' is de woning van Mirjam en Jochen Pierik uit De Bilt gekozen. De woning is volgens de jury een goed voorbeeld van hoe je een rijwoning kunt verduurzamen. De bouwconstructie en renovatieduur van in totaal zes weken is uitstekend te noemen. De jury sprak haar complimenten uit aan de familie Pierik, dat zij voor deze aanpak gekozen hebben en hoopt met hen dat dit concept voor veel mensen ook qua kosten toepasbaar wordt. De familie Pierik ontving van juryvoorzitter Ad Straub een speciaal voor de gelegenheid ontworpen kunstwerk samen met een waarde-cheque van 1.000 euro. Dennis Straat, gedeputeerde van de provincie Utrecht, feliciteerde de winnaars van harte met de behaalde prijs.

Aandacht voor duurzaam
De Verkiezing van het 'Duurzaamste Huis van Nederland' is een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route. 'Door middel van de verkiezing is duurzaamheid bij een groot publiek onder de aandacht gebracht,' vertelt organisator Eva Petra Simon. 'Als organisatie willen wij iedereen bedanken die heeft meegedaan en zich zo heeft ingezet om duurzaam wonen onder de aandacht te brengen. Dat is winst voor iedereen.' Meer informatie is te vinden op www.duurzamehuizenroute.nl/verkiezing

Meer berichten