Burgemeester bezoekt 100 jarige

Algemeen Ouderen

Vrijdag 23 november bezocht burgemeester Sjoerd Potters op Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk Rutger Wessel baron van Boetzelaer ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag. Namens het gemeentebestuur bracht hij de felicitaties over, vergezeld van een geweldige bos bloemen.

Rutger Wessel baron van Boetzelaer werd op 23-11-1918 geboren in het Kloosterpark De Bilt. In 1921 krijgt zijn vader (griffier bij het kantongerecht) een baan in Veghel, later Den Bosch. Het gezin verhuist dan naar Dinther (N.Br.) en huurt daar het huis 'Zwanenburg' aan het riviertje de Aa. In 1921 wordt Rutgers broer Zeger geboren.




Het gezin gaat daar naar de Protestantse kerk en de jongens bezoeken de Rooms Katholieke lagere school. Na de Middelbare school gaat Rutger bosbouwkunde studeren in Wageningen. In de mobilisatietijd wordt Rutger naar Rotterdam gezonden en maakt daar het bombardement op de stad mee: het begin van de WO II. Er komen 4 onderduikers, waaronder de auteur Leonard de Vries (Nederlands schrijver van populair-technische jongensboeken) bij hen op Zwanenburg. Onder de trap zit een verborgen slaapruimte, waar ook Rutger zich meermalen moest verstoppen (dienstplichtigen moesten voor de Duitsers werken). Zeger zit in het verzet en sneuvelt in 1944.

Maartensdijk
Rutgers grootouders wonen op landgoed Eyckenstein in Maartensdijk. Na het overlijden van zijn grootvader in 1934 staat het huis een aantal jaren leeg; het wordt van 1939 tot 1945 gevorderd door achtereenvolgens Nederlandse, Duitse en Canadese militairen. Na WO II wordt het landgoed verdeeld en erft Rutgers vader het deel waarop het huis Eyckenstein staat; uitgewoond door de militairen. Na een grondige schoonmaak en weer leefbaar gemaakt te zijn, verhuizen Rutgers ouders er in 1946 naartoe. In 1951 trouwt Rutger met Anna Elisabeth van Lawick en komt een jaar later met haar ook op Eyckenstein wonen. De studie bosbouwkunde kan hij nu in het bos in de praktijk brengen. Wanneer in 1954 Rutgers vader overlijdt krijgt hij het beheer en de boekhouding over het landgoed en alle daarbij behorende zaken. Hij wordt ook hoofdingeland (dagelijks bestuur) van het Waterschap. Het gezin gaat naar de Katholiek Apostolische kerk in Utrecht. In '55 wordt zoon Otto geboren, in '57 de tweeling Wendela en Beatrijs en in '60 Lex. De laatste maanden van het jaar zijn altijd extra druk: kerstbomenverkooptijd. In 1977 overlijdt Rutgers vrouw Elisabeth en in 2004 dochter Beatrijs. Van Boetzelaer beheert het landgoed verder alleen tot later zoon Otto de beheerstaken overneemt.