Astrid Seriese voert het publiek mee naar Soerabaja.
Astrid Seriese voert het publiek mee naar Soerabaja.

Xavier Boot: van Liszt tot Soerabaja

Algemeen Muziek

De getalenteerde Bilthovense pianist Xavier Boot pakte, na 6 jaar 'afwezigheid', weer groots uit met 2 concerten in de Woudkapel afgelopen zondag. Tijdens deze afwezigheid, waarin de jonge kunstenaar zelfs geneeskunde ging studeren om psychiater te worden, kwam hij tot het besef dat hij zijn tijd toch het beste in alleen muziek maken en in onderwijs kon steken. 'Daar geniet ik het meeste van en zo kan ik ook mensen gelukkig maken'.

Xavier begon met de moeilijke, maar indrukwekkend gespeelde 2e Ballade van Franz Liszt, een componist wiens stelregel was dat 'voor de vorming van een kunstenaar vooral het ontwikkelen van de mens nodig is,' hetgeen misschien ook van toepassing is op Boot, die dit werk wellicht ook als eerbetoon aan zijn veel te vroeg overleden leermeester Rian de Waal speelde. Onstuimig en poëtisch, zeer vrij in tempo, zoals volgens de overlevering de jonge Liszt zelf moet hebben gespeeld, met wie Boot overigens een treffende fysieke gelijkenis vertoont.

Naast Xavier betraden diverse 'friends' het podium: singer-songwriter Féline Spiegel, die enkele eigen teksten zong, de groots Russisch zingende bariton Ronald Willemse, de gevoelige gitarist Jasper Itturospe en niet te vergeten Astrid Seriese (foto), die dit uiterst gevarieerde concert afsloot en met haar nog altijd zoetgevooisde stemgeluid het mee-neuriënde publiek zelfs wist mee te voeren naar 'Soerabaja'.          (Peter Schlamilch)

!