Samen Oplopen een vluchtelingengezin

Algemeen

Sinds drie jaar wordt in De Bilt het programma Samen Oplopen aangeboden: vrijwilligers worden gekoppeld aan gezinnen die tijdelijk wat steun kunnen gebruiken. De afgelopen jaren is geconstateerd dat ook gezinnen die gevlucht zijn en in De Bilt hun toekomst willen opbouwen veel baat hebben bij tijdelijke steun.

Door subsidie van het Oranjefonds heeft Mens De Bilt vanaf 2019 de mogelijkheid om naast de reguliere ondersteuning aan gezinnen, meer gezinnen met een vluchtelingenachtergrond te steunen.

Als vrijwilliger van Samen Oplopen bezoekt men wekelijks een (vluchtelingen-)gezin. Tijdens deze bezoekjes helpt men het gezin bijvoorbeeld met het leren kennen van onze cultuur, het vinden van voorzieningen, het leren van de taal aan zowel ouders als kinderen, en het lezen van lastige brieven, maar er is ook tijd voor leuke dingen. Door deze betrokkenheid lukt het de gezinnen gemakkelijker om hier het leven op te bouwen en kunnen kinderen sneller meedoen met leeftijdsgenootjes. Men kan in een kennismakingsgesprek aangeven waar interesse naar uitgaat. Het betrekken van het eigen gezin bij het vrijwilligerswerk is ook een mogelijkheid!

Plezier
Vrijwilligster Linda: 'Sinds een half jaar ondersteun ik een gezin met de Nederlandse taal en een aantal administratieve zaken. Samen met de oudste dochter van 8 doe ik spellingsoefeningen en maken we rekensommen. Haar moeder doet gezellig mee. Het geeft me voldoening om te zien hoe blij ze zijn als ze nieuwe woorden leren, verbanden zien of weinig fouten maken met sommetjes. Het zelfvertrouwen groeit iedere week. Ze waarderen mijn komst en laten dit duidelijk merken, ik heb nog nooit zulke gastvrije en warme mensen ontmoet. Ik leer meer over een andere cultuur en ik kan ze een stap in de goede richting helpen, een erg leuke combinatie. Ik ga er iedere week met veel plezier naar toe.'

Meer weten?
Wie hiervoor en -in geïnteresseerd is kan zich voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanmelden bij Christine Thomas; e-mail c.thomas@mensdebilt.nl of tel. 06 13069608.