Er wordt aandachtig geluisterd naar Jan Rudolph de Lorm.
Er wordt aandachtig geluisterd naar Jan Rudolph de Lorm.

Huisvriendenavond in Gaudeamus

Algemeen Algemeen

Donderdag 8 november was Jan Rudolph de Lorm gastspreker in Huize Gaudeamus; hij vertelde over zijn werk als directeur van het Singer Museum in Laren. De huiskamer was tot de laatste stoel bezet. De combinatie van impressionistische muziek en schilderkunst maakte deze avond extra bijzonder.

Voorafgaand was er namelijk een muzikale bijdrage van Laurens de Man. Laurens heeft in dit huis zijn eerste podiumervaring opgedaan. Hij speelde op de vleugel stukken van Franz Liszt en Claude Debussy. Juist de impressionistische werken van Debussy sloten goed aan bij het verhaal van Jan Rudolph de Lorm. Zijn betoog droeg de titel 'De Laatste Impressionisten'. Aan de hand van foto's van kunstwerken nam hij op een bevlogen manier zijn publiek mee in de wereld van het impressionisme. Deze stroming begon rond 1870 in Frankrijk. Bekende schilders waren toen o.a. Monet, Renoir en Cézanne en natuurlijk Van Gogh.

Bijzonder op deze avond was de aanwezigheid van Els Blokker. Zij heeft onlangs een grote schenking van beroemde kunstwerken aan het Singer Museum gedaan.   (Frans Poot)