Een scene uit het blijspel 'Een gekkenhuis in het ziekenhuis'.
Een scene uit het blijspel 'Een gekkenhuis in het ziekenhuis'.

Chaotische ziekenhuiszaal decor van blijspel

Algemeen Kunst & Cultuur

door Guus Geebel

Toneelvereniging Steeds Beter bracht op 16, 17 en 18 november in de theaterzaal van Het Lichtruim het blijspel 'Een gekkenhuis in het ziekenhuis'. Er werd heel veel gelachen en na afloop werd de spelersgroep beloond met een daverend applaus. De zaal was alle dagen uitverkocht.

Het ziekenhuis waarin het stuk zich afspeelt wordt verbouwd waardoor er ruimtegebruik is ontstaan. Door bezuinigingen verloopt de verbouwing niet zo vlot en dat maakt het noodzakelijk zaal 13 weer in gebruik te nemen. In die zaal ontbreken de nodige voorzieningen. Er zijn onvoldoende nachtkastjes en er is geen bel om verplegend personeel te waarschuwen. De ene na de andere verpleegkundige heeft zich ziek gemeld. Het tekort aan verplegend personeel wordt opgelost door de inzet van de interieurverzorgsters Janny en Ilona. Hoofdzuster Riny moet het verder doen met de nichterige broeder Ernst-Paul en de trage vermoeid ogende zuster Bep, die zichzelf overigens nog uitstekend vindt functioneren.

De patiënten in zaal 13 zorgen voor de nodige hilariteit. Mevrouw Cohen is geen lastige patiënt, maar meneer Kuypers wel en is verdacht veel met de telefoon bezig. Bovendien kan hij zijn handen maar moeilijk thuis houden wat af en toe leidt tot me-too situaties. Mevrouw Visser is lief, maar erg doof wat voor veel verwarring zorgt. De patiënten willen allemaal graag een plekje bij het raam en bedden worden verschillende malen omgewisseld. Dokter Bouwer doet regelmatig de ronde over zaal 13 en stelt diagnoses die patiënten in verwarring brengen. Al met al worden de patiënten niet heel veel beter van het verblijf in deze chaos. De ontmaskering van dokter Bouwer en de undercover actie van meneer Kuypers zorgen aan het eind voor een verrassing. 'Een gekkenhuis in het ziekenhuis' is geschreven door Wilma Renes-Leertouwer en werd geregisseerd door Erica Hoogendoorn-Vorderhake.