Een volle centrumkerk luistert naar het verhaal van burgemeester Potters.
Een volle centrumkerk luistert naar het verhaal van burgemeester Potters.

Burgemeester Potters houdt lekenpreek

Algemeen Politiek

door Walter Eijndhoven

'Het zijn de kleine dingen die het hem doen!', daarover ging burgemeester Sjoerd Potters zondagmiddag 18 november in gesprek met dominee Harold Oechies van de Centrumkerk in Bilthoven. Van zijn vroege kinderjaren in Breda tot aan zijn burgemeesterschap in De Bilt, het hele leven van Potters staat in het teken van verbondenheid met de ander.

De Preek van de Leek is een bezinningsbijeenkomst, waarbij de leek op geheel eigen wijze over zijn of haar passie vertelt. Die passie levert de bouwstenen voor de invulling van de preek. Dat kan met woorden, muziek, stilte, gebaren, rituelen of anderszins. De leek wordt uitgedaagd om in de preek een persoonlijke verbinding te leggen met een bijbel- of ander verhaal.

Passie
Dat die passie er is bij burgemeester Sjoerd Potters, is wel duidelijk. Uit zijn verhaal blijkt dat 'dienen' de rode draad in zijn leven is. 'Als katholiek gezin in Breda stond 'in contact treden' met een ander bovenaan en werd er alles aan gedaan om er te zijn voor anderen, ook voor onbekenden, voor veel mensen toch wel een 'dingetje'.

Ook in zijn huidige gezinsleven komt weer dat 'er voor de ander zijn' duidelijk boven drijven. 'Omdat ik samen met mijn partner Tony geen kinderen heb, stonden wij open voor gedeeld ouderschap. Via een gedeelde vriend kwamen wij in contact met een alleenstaande moeder uit Driebergen, die best een zwaar leven heeft, zonder partner, maar wel met kind. Sindsdien 'delen' wij Thomas met zijn moeder. Ieder weekend is hij bij ons en doordeweek is hij bij zijn moeder. Een onbekende toegang geven tot je leven is voor ons het mooiste geschenk'.

St. Maarten
Vanwege zijn 'dienaar zijn voor anderen', vertelt Sjoerd Potters het volgende verhaal over Sint Maarten. 'Op zijn reis naar de stad kwam Sint Maarten onderweg een arme man tegen zonder bezittingen. Het was koud en de arme man vroeg of Sint Maarten misschien een warm kledingstuk voor hem had. Dat had hij. Sint Maarten scheurde de helft van zijn jas af en gaf dit aan de arme man. Later bleek deze man Jezus te zijn. Nadat Sint Maarten dit hoorde, bekeerde hij zich en werd kluizenaar. Deze Sint Maarten voelde zich verbonden met een vreemde, dat is toch geweldig?'

Verbonden zijn met iemand is volgens Potters het grootste goed. Deze verbondenheid vond hij met zijn partner Tony. De jaren als jong-volwassene waren moeilijk voor Potters. 'Hoe vertel je je ouders over je sexuele geaardheid? Hoe reageren je vrienden? Lastige vragen als je nog jong bent. Ook bij mijn eerste sollicitatie was ik direct open en eerlijk. Gelukkig was er geen vuiltje aan de lucht'.

Onbekende burgers
Burgemeester Potters hoopt dat hij nog vele onbekende burgers mag ontmoeten. Om de inwoners van De Bilt te leren kennen, deed hij via een filmpje de oproep: stuur mij een mailtje en ik kom langs. 'Wij verwachtten zo'n 35 reacties, maar het werden er 65 in het eerste jaar. Het ligt nu even stil, maar ik ga hier volgend jaar waarschijnlijk wel mee door. Onbekenden ontmoeten is toch geweldig?'

Potters hoopt op verbondenheid met en tussen burgers. Daarom wil hij graag extra aandacht voor 'Buurtgezinnen'. Sinds 2016 koppelen zij in diverse gemeenten in de regio Utrecht (vraag)gezinnen die om welke reden dan ook langdurig overbelast zijn aan (steun)gezinnen in de buurt, die ruimte en 'liefde' over hebben. Om vooral te zorgen dat de kinderen de aandacht krijgen die zij nodig hebben en de ouders even op adem kunnen komen. Sjoerd en Tony geven alvast het goede voorbeeld, met hun pleegzoon Thomas.

Ter afsluiting wordt het Ave Maria gezongen.