Logo vierklank.nl
Burgemeester Sjoerd Potters helpt bij het hijsen van de vlag.
Burgemeester Sjoerd Potters helpt bij het hijsen van de vlag.

JotA bij RCG groot succes

Afgelopen weken vond bij Scouting Rover Crofts Groep uit Bilthoven voor de 61e keer de Jota (Jamboree on the Air) plaats. Het evenement begon in het weekend van 12 oktober met het bouwen van een grote zendtoren van hout en touw, waarna in het daarop volgende weekend van 19 oktober verschillende activiteiten plaatsvonden. Op zaterdag 27 oktober werd de toren weer afgebroken.

door Henk van de Bunt

Stefan van der Grift van de Rover Crofts Groep vertelt: 'De JotA evenementen begonnen in het eerste weekend met het bouwen van een grote houten zendtoren. De toren is volledig in elkaar gezet door houten balken met touw aan elkaar te knopen. Dit jaar kwam het platform op 25 meter hoog en werd de antennemast daar doordeweeks nog 12 meter bovenuit gehesen. Op vrijdag 19 oktober begon het weekend echt met het luisteren naar de landelijke opening via de radiozendapparatuur. Daarnaast werd er nog een spel georganiseerd voor scouts van 15-18 jaar uit de regio'.

Jota-spel
'Zaterdag 20 oktober was er een spel voor welpen en verkenners (7 tot 15 jaar) van verschillende groepen uit de regio. Voordat het spel begon werden alle leden verrast door een bezoek van burgermeester Sjoerd Potters die samen met twee jeugdleden de vlag in de toren hees. Tijdens het spel hadden de jeugdleden de mogelijkheid om met hulp van zendamateurs contact te leggen met andere scoutinggroepen over de hele wereld. Dit jaar is er zelfs contact geweest met een groep uit Chili. Toen het spel was afgelopen en alle 170 jeugdleden weer naar huis waren gegaan, was het tijd voor de jaarlijkse barbecue met uitzicht op de verlichte toren. Op zondag 21 oktober was er voor de jeugdleden van de Rover Crofts Groep de mogelijkheid om onder begeleiding de toren te beklimmen. Vanaf het platform in de toren was er een mooi uitzicht op de verschillende plaatsen in de omgeving'.

Hoger
Zaterdag 27 oktober kwam er een einde aan de JotA van 2018; de toren werd afgebroken en er werd al weer begonnen met de organisatie van de JotA 2019. Dat jaar wil de Rover Crofts Groep een nog hogere toren bouwen.

Meer berichten