De uitnodigende hoofdingang van De Biltsche Hoek op een zonnige herfstdag.
De uitnodigende hoofdingang van De Biltsche Hoek op een zonnige herfstdag.

Klaas en Els van der Valk dragen stokje over aan volgende generatie

Algemeen Zakelijk

door Guus Geebel

Klaas van der Valk sr. en zijn vrouw Corry werden op 10 mei 1956 eigenaar van restaurant De Biltsche Hoek aan de Holle Bilt in De Bilt. Ze gingen er ook wonen en een jaar later werd hun zoon Klaas jr. geboren. Die nam in 1980 de zaak over. Klaas trouwde in 1984 met Els en sinds die tijd beheerden ze samen het hotel-café-restaurant. Sinds kort is de zaak overgedragen aan Anne van der Valk en haar man Folkert Deenik. Anne is de dochter van Peter, een broer van Klaas.

Klaas en Els leerden elkaar kennen in Van der Valkhotel De Cantharel in Apeldoorn, waar Els werkte. Zij komt uit Eerbeek en Klaas is geboren en getogen in De Bilt. 'Wij zijn de tweede generatie en dragen het bedrijf na bijna veertig jaar over aan de derde generatie. We hebben voor heel veel mensen mooie evenementen georganiseerd in allerlei soorten en maten, van grote feesten, congressen tot droevige gelegenheden zoals een condoleance. We hebben ons werk altijd met veel plezier gedaan. Het belangrijkste deel van ons leven hebben we hier doorgebracht. Het leukste vinden we dat je jongeren die nog zo groen als gras zijn binnenkrijgt en kunt helpen zich te ontwikkelen. Ze leren communiceren met gasten, hard werken en kunnen zo de toekomst goed aan. We hebben studenten gehad die hun hele studietijd bij ons gewerkt hebben. Velen hebben nu hoge functies. Koning Willem-Alexander is meerdere keren te gast geweest. Hij deed hier de jachtcursus, waar ik zelf ook aan deelnam. Ik heb dus samen met Willem-Alexander in De Biltsche Hoek gestudeerd', zegt Klaas lachend.

Ontwikkelingen
Op de plek van het huidige bedrijf stond vroeger een tolhuis waar tolgeld betaald moest worden voor het gebruik van de rijksweg van Utrecht naar Zeist en Amersfoort. In 1900 werden de rijkstollen opgeheven en de laatste tolbaas begon er een koffie- en bierhuis.

Het gebouw kreeg in 1908 een verdieping en op het terras werden wat speelattributen voor kinderen geplaatst. In 1938 kreeg het gebouw het chaletachtige uiterlijk en werden enkele hotelkamers gebouwd. Nadat de familie Van der Valk in 1956 eigenaar geworden was vond een grondige verbouwing plaats. De hotelaccommodatie verdween en werd woonruimte voor de familie van der Valk. In 1986 kwamen de hotelkamers weer terug. Klaas en Els van der Valk lieten het bedrijf uiteindelijk uitgroeien tot wat het nu is. Een groot bedrijf met 3 restaurants, 15 multifunctionele zalen, een gezellige bar, terras, zwembad en 102 hotelkamers.

Sociaal betrokken
Als horecabedrijf heeft De Biltsche Hoek vaak de catering gesponsord van lokale evenementen. Klaas en Els zijn allebei lid van een Rotaryclub. In samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds wordt jaarlijks een kerstdiner voor 150 eenzame ouderen georganiseerd. 'We ondersteunen onder meer Stichting Hartekind, het Ronald McDonald Huis en de Axel Foundation. Aan de Holle Bilt hebben we voor het Ronald McDonaldhuis een woning geschikt gemaakt waar gezinnen met een ernstig ziek kind, dat in het ziekenhuis behandeld wordt en die wat verder weg wonen, kunnen verblijven. Het huis telt zeven kamers en bewoners kunnen daar hun eigen leven leiden. Voor kinderen zijn er allerlei spelattributen en er is een dag- en een nachtwacht. We hebben altijd veel gedaan voor de lokale bevolking, maar soms moet je wel keuzes maken.' Maatschappelijk verantwoord ondernemen (Mvo) spreekt Klaas en Els ook erg aan. Jaren geleden kreeg  Louis, die het syndroom van Down heeft, via Mvo een fulltime job bij De Biltsche Hoek. 'Het werd een hele mooie ervaring waar we in het bedrijf allemaal van geleerd hebben. Je moet duidelijk zijn als je taakopdrachten geeft', vertelt Klaas. 'Louis deed alles wat je vroeg, maar niet wat je niet vroeg. Als een manager alleen zei ga die zaal maar stofzuigen dan deed hij dat, maar het kon zijn dat daarna geen tafel en stoel meer op z'n plek stond. Als ik Louis nu wel eens tegenkom zegt hij altijd 'hé directeur' en Els krijgt een dikke klapzoen.'

Uitbreiding
'Vorig jaar heeft de gemeenteraad ingestemd met de randvoorwoorden voor nieuwbouw. We hebben een gebouw ontwikkeld dat binnen die randvoorwaarden past. Om aan de huidige normen te voldoen hebben we ongeveer 50 extra hotelkamers nodig en een modern zalencomplex. Niet meer zalen, maar een betere moderne accommodatie. Dat wordt nu helemaal uitgewerkt en als we denken dat het uitgevoerd kan worden, gaan we de volgende fase in', aldus Klaas van der Valk. De bouw wordt zodanig uitgevoerd dat het bedrijf open kan blijven. Hij hoopt dat de uitbreiding rond 2022 kan starten.

Dankbaar
'We willen onze gasten bedanken voor het vertrouwen dat ze ons al die jaren hebben geschonken', zeggen Els en Klaas: 'Wij hebben alle vertrouwen in de opvolgers en hopen dat de gasten dat ook hebben en komen meebeleven hoe jonge mensen weer nieuw elan aan het bedrijf geven. We hebben 125 vaste medewerkers en werken samen met lokale uitzendbureaus. Verder verlenen we medewerking aan allerlei soorten van opleidingen en stages. Van snuffelstages tot hotelschoolstages. In al die jaren hebben hier heel veel mensen met veel plezier gewerkt. Honderden koppels hebben elkaar leren kennen tijdens het werk hier. Het bedrijf was onze huiskamer en nu moeten we leren thuis te leven. Dat betekent toch wel een beetje afkicken. We zijn helemaal vergroeid met het bedrijf. Dit was onze way of life.' Klaas en Els voelen zich altijd een twee-eenheid. 'We hadden ieder ons eigen werkgebied en zijn aardig aan elkaar gewaagd.' Op 30 november houden ze een afscheidsreceptie voor genodigden.

Els en Klaas van der Valk deden het werk altijd met veel plezier.