Logo vierklank.nl
De lakenvelder is een runderras dat vooral herkenbaar is aan de witte band tussen de voor- en achterpoten om de borst en rug van een verder zwart of rood dier.
De lakenvelder is een runderras dat vooral herkenbaar is aan de witte band tussen de voor- en achterpoten om de borst en rug van een verder zwart of rood dier.

Twee Lakenvelders tegelijk

Lakenvelder koeien zijn vrij zeldzaam; volgens een schatting uit 2017 zijn er slechts 3300 lakenvelder koeien te vinden in Nederland. In Westbroek, op het uiterste randje van de gemeente De Bilt, loopt een koppeltje langs de Nedereindsevaartdijk. Menig voorbijganger mindert er dan ook vaart om de koeien goed te bekijken.

Zeker toen maandag 22 oktober een lakenvelder koe gekalfd had stonden er meerdere fietsers stil op de dijk. Een pasgeboren kalfje is al prachtig om te zien, maar dit keer was extra bijzonder omdat het hier een tweeling betrof. Boer Wijnen had al vanaf de vaart gezien dat moeder koe aan het kalveren was en hield het zorgzaam in de gaten. Toen de moeder na het eerste kalf weer ging liggen en nog eens perste kwam er tot zijn verrassing nog een tweede kalf tevoorschijn. Ook deze geboorte ging 'natuurlijk'. Moeder ontfermde zich direct over haar kroost, beide kalfjes kwamen redelijk snel in de benen en vonden uiteindelijk zelfstandig het uier. Het was een uniek gezicht zo in de najaarszon. Uit zorg voor de drie zijn ze later tijdelijk naar binnen gehaald omdat ze gevaarlijk dicht langs de waterkant bleven op hun wankele beentjes. Later zullen ze weer langs de vaart te bewonderen zijn.    (Elke Rabé)

Meer berichten