Hiep, Hiep, Hoera voor de vijftienjarige; bijna rechts vooraan wethouder André Landwehr en gemeenteraadslid Henk Zandvliet. 'Ik ondersteun het streven om het Nationaal Park uit te breiden tot aan het Gooimeer. Dat leidt tot een versterking van zowel de natuur als de toeristisch/recreatieve functie',
Hiep, Hiep, Hoera voor de vijftienjarige; bijna rechts vooraan wethouder André Landwehr en gemeenteraadslid Henk Zandvliet. 'Ik ondersteun het streven om het Nationaal Park uit te breiden tot aan het Gooimeer. Dat leidt tot een versterking van zowel de natuur als de toeristisch/recreatieve functie',

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug 15 jaar

Algemeen

Donderdag 18 oktober was er in De Paltz in Soest een feestelijke bijeenkomst van een groot aantal partijen, die gezamenlijk het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug vormen. Het park dat op 11 oktober 2003 officieel geopend werd bestaat deze maand 15 jaar.

Landgoedeigenaren, natuurorganisaties, Provincie Utrecht, gemeenten, terreinbeheerders en diverse andere belangenorganisaties zetten zich al 15 jaar gezamenlijk in voor betere bescherming, versterking en beleving van natuur, landschap en erfgoed op de Utrechtse Heuvelrug. Er waren circa 90 gasten.

Feest
Het Nationaal Park viert de hele maand oktober feest met naast de bijeenkomst van donderdag onder andere een speciale jubileumkrant die in de hele regio in een oplage van meer dan 200.000 stuks huis aan huis wordt verspreid, een fotowedstrijd via social media en vanaf zaterdag 20 oktober in de herfstvakantie een Beleefweek Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Programma
De dag begon met terugblikken van voormalige voorzitters Let de Stichter en Dick Wijte en de huidige voorzitter Janine Caalders op 15 jaar Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Verschillende partijen uit het gebied feliciteerden in een korte film het Nationaal Park met haar 15 jarig bestaan. Gastspreker Willem Bijleveld, voorzitter van de Veluwe Alliantie, deelde zijn ervaringen over samenwerking voor behoud van natuur en gedeputeerde Mirjam Maasdam trok vervolgens parallellen met het Nationaal Park. Er waren inspirerende pitches van initiatieven in het Nationaal Park o.a. over de Leersumse Eng en de samenwerking met Utrechts Landschap op gebied van de Heidecorridor. Gemene deler was eensgezindheid over het feit dat intensieve samenwerking nodig blijft om het gebied voor toekomstige generaties te behouden. Na veel overleg de afgelopen jaren vonden de meeste aanwezigen het nu tijd voor actie.

De Bilt
Vanaf 2016 is met een groot aantal partijen in het gebied gewerkt aan plannen voor het realiseren van een vernieuwd en groter Nationaal Park. Begin 2018 is een Samenwerkingsagenda opgesteld en werd door 17 partijen een Intentieovereenkomst ondertekend. Naast de gemeenten Leusden, Woudenberg, Utrechtse Heuvelrug, Zeist, Rhenen, willen nu ook de gemeenten Soest, Baarn en De Bilt meedoen aan de Samenwerkingsagenda. Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht heeft al besloten over financiering van kosten van de Samenwerkingsagenda van het Nationaal Park. Dit najaar vindt besluitvorming in de diverse gemeenteraden plaats. Hierna kan gestart worden met de realisatie van projecten uit de Samenwerkingsagenda.

Heuvelrug
De Utrechtse Heuvelrug is, met circa 40.000 hectare, het op één na grootste bosgebied van Nederland met afwisselend loof- en naaldbossen, heidevelden, waardevol cultuurlandschap, uitgestrekte weiden, 106 landgoederen en buitenplaatsen en cultureel erfgoed. Het zuidelijk deel van de Heuvelrug, (ca. 10.000 hectare), vormt sinds 2003 het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug: één van de drie meest bekende Nationale Parken van Nederland. Het Nationaal Park is goed voor circa 17 miljoen fiets- en wandeltochten per jaar en 14.000 voltijds banen in recreatie en toerisme. [HvdB]