Er was ruime belangstelling voor de filmvoorstelling op 15 oktober.
Er was ruime belangstelling voor de filmvoorstelling op 15 oktober.

Historische Vereniging Maartensdijk heeft actief najaar-programma

Algemeen

door Kees Diepeveen

In het laatste kwartaal van dit jaar laat de Historische Vereniging Maartensdijk nadrukkelijk van zich horen. Met een aantal aansprekende activiteiten laat de vereniging zien springlevend te zijn. De nieuwe website is daar een duidelijk bewijs van. Maar de vereniging heeft ook plaats voor nieuwe actieve leden om de programma's en activiteiten op peil te kunnen houden.

Sinds vrijdag 12 oktober is de nieuwe website in de lucht. Voorzitter Gert-Jan Weierink en waarnemend secretaris Ineke van Bemmel zijn heel tevreden over de site. Gert-Jan Weierink:' Het ziet er fris uit, zit goed in elkaar en is interactief. Het is een dynamische site die ook goed te gebruiken is voor scholen'.

Frans Schaafsma
Op 15 oktober was er een filmvoorstelling in Servicecentrum Dijckstate in Maartensdijk waar films vertoond werden over Maartensdijk van eind vijftiger jaren. Gert-Jan Weierink: 'Deze films hebben jarenlang op zolder gelegen bij Frans Schaafsma die vroeger een fotowinkel had in het dorp en die heel veel op film heeft vastgelegd. Buitengewoon leuk voor de oudere Maartensdijkers om dat te zien'.

Op 20 oktober is er een excursie naar Huize Doorn naar de beeldententoonstelling 'Verzet en verdriet in beeld', met herdenkingssculpturen van twee wereldoorlogen. In de Ontmoetingskerk in Maartensdijk vindt op 27 november een lezing plaats over Maarten van Rossum, de legeraanvoerder van de Hertog van Gelre door Sander Wassing (historicus en conservator van Historisch Museum Hazerswoude).

Historie leeft
De Historische Vereniging is een actieve vereniging en met 290 leden één van de grotere verenigingen in het dorp. Ineke van Bemmel: 'Voor onze leden organiseren we regelmatig excursies en zeker viermaal per jaar een lezing. De lezingen worden gemiddeld door 50 tot 60 bezoekers bezocht. Historie leeft in onze kernen. Dat hebben we vooral vorig jaar gemerkt bij de viering van ons 35-jarig jubileum. De exposities in de kernen is heel goed bezocht met als uitschieter Westbroek waar wel 200 mensen op de opening waren. Daar spreekt interesse en nieuwsgierigheid uit naar vroeger tijden. Bij onze vereniging kunnen die mensen daar verder mee'.

Betrokkenheid
De vereniging beschikt over een grote groep enthousiaste vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten en die een sterke betrokkenheid hebben bij de historie van de Maartensdijk en de overige kernen. Gert-Jan Weierink:' Daar zijn we heel blij mee. Maar we kunnen zeker nog nieuwe actieve leden gebruiken. De Programmacommissie, die lezingen en excursies organiseert, kan versterking gebruiken maar ook mensen die naar het Regionaal Archief in Breukelen willen om informatie op te diepen over Maartensdijk en andere kernen. We willen ons programma en activiteiten op peil houden want de leden  moet je wat kunnen bieden. Ook jongere mensen met enig historisch besef en nieuwsgierigheid naar de historie van Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk of Westbroek kunnen hier veel plezier aan beleven.'

Kernen
De geschiedenis van de kernen is buitengewoon interessant. Om de historie levend te houden is er nog veel te winnen. Gert-Jan Weierink:' Daarover willen we graag met de gemeente in gesprek. Het bestuur hoopt dat het op een redelijke termijn zal lukken'. De Historische vereniging is ook zeer geïnteresseerd in oude foto's en films. Er duikt regelmatig oud materiaal op. Dat wordt bewerkt en op enig moment vertoond. Voor de excursie naar Doorn is aanmelding mogelijk via inekevanbemmel45@gmail.com.

Ineke van Bemmel en Gert-Jan Weierink  vinden dat er een sterk historisch besef leeft bij de inwoners van Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek.
!