In het zelfde jaar (2014) een rabat op Landgoed Eyckenstein na opschoning (foto Lex van Boetzelaer).
In het zelfde jaar (2014) een rabat op Landgoed Eyckenstein na opschoning (foto Lex van Boetzelaer).

Vrijwilligers aan de slag op Natuurwerkdag

Algemeen

Dit jaar organiseert LandschappenNL de Natuurwerkdag voor de 18de keer op bijna 500 locaties door heel Nederland. De grootste vrijwilligersactie in het groen vindt plaats op zaterdag 3 november.

Op veel locaties worden speciale kinderactiviteiten georganiseerd, zodat het hele gezin kan meedoen. In de provincie Utrecht coördineert Landschap Erfgoed Utrecht ongeveer 50 locaties waar mensen mee kunnen doen. In De Bilt zijn 3 landgoederen waar je kunt meehelpen. Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op www.natuurwerkdag.nl.

Stinzenbollen
Landschap Erfgoed Utrecht en Utrechts Landschap hebben hun kantoor op Landgoed Oostbroek. Op de Natuurwerkdag help je de boswachter die dit mooie landgoed onderhoudt door op verschillende plekken stinzenbloembollen te planten. Stinzenplanten horen bij landgoederen. Sneeuwklokjes, bosanemonen, sterhyacinten en vingerhelmbloemen verrijken ons erfgoed in historisch en esthetisch opzicht. Maar stinzenplanten komen niet zoveel meer voor. Verdeeld over zeven gebieden worden maar liefst 100.000 bollen geplant.

Rabatten
Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk omvat ruim 400 ha bossen, landbouwgronden en cultuurgebied. Het is particulier bezit van de familie Van Boetzelaer. Het aaneengesloten historische deel van het landgoed bevindt zich in Maartensdijk bij de buitenplaats Eyckenstein. Op enkele plaatsen op het landgoed zijn historische rabatten te vinden. Dat zijn langwerpige ophogingen die gelegen zijn tussen greppels, die bedoeld waren om in natte gebieden tussen de aanplant het water af te kunnen voeren. Er ligt veel oud hout in de greppels. Vanwege de landschappelijke waarde van de rabatten worden op één van de locaties die greppels weer vrijgemaakt.

Landgoed Sandwijck
Vlak naast het centrum van Utrecht ligt landgoed Sandwijck. Een oase van rust met weelderig begroeide weilanden, slingerende watertjes en mooie uitzichten die alleen in de verte aan de stad herinneren. Omdat het park zo divers is, is er van alles te doen. Zo kan er hooi geharkt worden en gezaagd en kunnen onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd.

Vrijwilligers
Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag levert een belangrijke bijdrage aan het beschermen en behouden van natuur. Samen aan het werk voor leefruimte voor de boomkikker, de ringslang, een nestelplek voor vogels of de karakteristieke knotbomenrij. Zorg voor landschap zoals onderhoud aan (knot-)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds meer in vrijwilligershanden. Dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Nederlandse landschap.

Samen
Geïnteresseerd om samen met buren, vrienden of familie buiten een dag aan de slag te gaan en zo bij te dragen aan een groene omgeving? Kijk dan op www.natuurwerkdag.nl voor meer informatie over locaties en activiteiten bij jou in de buurt en meld je aan. Zelf een werklocatie aanmelden is ook mogelijk.  

(Natalie Joosten)

Deze rabat op Landgoed Eyckenstein was in 2014 rijp voor opschoning (foto Lex van Boetzelaer).
!