Anne Brommersma onthult het door de bezoekers Ontmoetingscentrum Rinnebeek en de kinderen gemaakte kunstwerk
Anne Brommersma onthult het door de bezoekers Ontmoetingscentrum Rinnebeek en de kinderen gemaakte kunstwerk

Opening Ontmoetingscentrum Rinnebeek

Algemeen

door Marijke Drieenhuizen

Vrijdag 19 oktober heeft wethouder Anne Brommersma het Ontmoetingscentrum Rinnebeek in De Bilt officieel geopend. Deelnemers, vrijwilligers, mantelzorgers, buren en kinderen van de naastgelegen school waren aanwezig. De wethouder zorg vertelde blij te zijn met dit initiatief, waarbij ook voor de mantelzorgers een plek is ingeruimd.

Sinds maart jl. is de dagbehandeling Rinnebeek getransformeerd naar een Ontmoetingscentrum: een plek waar thuiswonende mensen met dementie of andere beperkingen nieuwe sociale contacten kunnen leggen en deel kunnen nemen aan activiteiten Door de bezoekers van het Ontmoetingscentrum een gestructureerd en zinvol activiteitenprogramma aan te bieden, worden vaardigheden lichamelijk en geestelijk mogelijk beter op peil gehouden, waardoor men langer thuis kan blijven wonen. Naast professionele begeleiding zijn er mogelijkheden voor het inzetten van behandelaren zoals een fysiotherapeut, ergotherapeut of een specialist ouderengeneeskunde. Ook mantelzorgers worden ondersteund. Zij kunnen bij het Ontmoetingscentrum terecht voor een luisterend oor en zich aanmelden voor de ontmoetingsgroep of informatiebijeenkomsten.

OC Rinnebeek
Er is proefgedraaid en dit model zou beter in de behoefte moeten voorzien voor thuiswonende mensen met dementie of een andere beperking. Edwin Snoeks, manager bij De Bilthuysen: 'Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar dementie en verwacht dat in 2040 dementie de grootste zorglast in Nederland zal zijn. Dat is zorgelijk'. Wethouder Anne Brommersma vertelt blij te zijn met de transformatie naar een ontmoetingscentrum. 'Belangrijk vind ik ook om te zien hoeveel verbindingen jullie leggen, met de buurt, de school maar ook met de middenstand zoals jullie speciale band met de Albert Heijn'. Vervolgens werd een kunstwerk onthuld door de wethouder samen met de aanwezige kinderen. Een mooi kunstwerk dat de ouderen en de kinderen samen gemaakt hebben.

Tafelgesprekken
Het activiteitenaanbod bestaat inmiddels uit tafelgesprekken, krant lezen, wandelen en beweegspellen, maar ook Tai Chi Qiong les of een meezingmiddag. Ook is het mogelijk om eenmaal per week een wandeling te maken in het bos. Op woensdag is er van 14.30 tot 16.00 uur een inloop die voor iedereen toegankelijk is en waar iedereen mee kan zingen. Willy Sturkenboom is coördinator bij het centrum: 'Er heerst hier een fijne en vriendelijke sfeer en nieuwe deelnemers zijn van harte welkom. Ontmoetingscentrum Rinnebeek is elke maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag geopend van 9.00 uur tot 16.30 uur'. Er is nog ruimte voor nieuwe deelnemers en mantelzorgers. Voor het deelnemen aan de activiteiten is een indicatie begeleiding Wmo noodzakelijk. De mensen van het Ontmoetingscentrum kunnen helpen bij de aanvraag.

Vrijwilligers
Ook hier zijn vrijwilligers hard nodig. Mensen die het leuk vinden om iets te betekenen voor anderen, die in een groep of juist individueel met bezoekers willen koken, wandelen, zingen of voorlezen wordt gevraagd om contact op te nemen met Willy Sturkenboom via 06 206 405 23 of via e-mail w.sturkenboom@iszdebrug.nl.