Leerlingen van HNL in Bilthoven zetten zich in voor een plastic-loze wereld.
Leerlingen van HNL in Bilthoven zetten zich in voor een plastic-loze wereld.

Leerlingen HNL willen wereld zonder plastic

Algemeen

door Walter Eijndhoven

In zeeën en oceanen drijft steeds meer plastic afval. Dit komt van afval op straat, visnetten die achterblijven, maar ook door bijvoorbeeld je tanden te poetsen. Op Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven maken derdeklassers zich hierover grote zorgen. Van woensdag 17 t/m vrijdag 19 oktober zochten zij naar oplossingen voor dit probleem.

Om hun omgeving bewust te maken van dit immense probleem, kregen alle derdeklassers van Havo en VWO de opdracht oplossingen te bedenken en uit te werken. Diverse bedrijven stuurden deskundigen naar HNL om naar ideeën te luisteren en tips te geven. Ook wethouder Brommersma luisterde aandachtig naar diverse oplossingen voor eventuele invoering binnen gemeente De Bilt.

Broodzakjes
Josephine, Charlie, Isabel, en Josephine verzetten zich tegen de plastic soep in de zeeën en oceanen. 'Wie wil nu niet graag in een schone zee zwemmen?', legt Josephine uit. 'Wij vinden het vreselijk dat zoveel dieren sterven. Albatrossen krijgen veel plastic binnen: flesdoppen, folie, plastic zakjes en snoepverpakkingen'. 'Om te voorkomen dat deze mooie vogels nog meer plastic binnenkrijgen, hebben wij een oplossing bedacht', vult Isabel aan. 'In veel kantines worden broodjes, verpakt in folie, verkocht. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet, aangezien je het folie meteen daarna weggooit. Daarom maken wij papieren broodzakjes'.

De vier dames gingen aan de slag. Dagen van knippen, vouwen en plakken volgden. Inmiddels hebben zij meer dan honderd zakjes gevouwen, maar er is één probleem. Charlie: 'Wij willen ons plan graag doorzetten, maar kunnen natuurlijk niet iedere dag meer dan 100 zakjes vouwen. Wij hebben al contact gezocht met diverse bedrijven en wij willen ons idee graag delen met andere scholen'. Foto's van de zakjes zijn te vinden op Instagram: @papierenbroodzakje. Belangstellenden kunnen mailen naar: papierenbroodzakje@gmail.com

Challenge
Ook Bernard, Coen, Florian, Floris, Jaafar, Teun en Thomas zijn begaan met het milieu. Zij kregen voor hun project eveneens drie dagen de tijd. 'Wij willen een dag organiseren, waarbij burgers geen plastic weggooien, maar zoveel mogelijk hergebruiken', legt Floris uit. 'Plastic soep is een groot probleem in de wereld en mensen moeten zich bewust worden van alle plastic vervuiling', vult Jaafar aan. 'Mensen kunnen, die bewuste dag, met onze actie meedoen door een foto te maken van alle plastic dat zij die dag gebruikten en een foto van een dag dat zij minder plastic gebruikten'. Via "snapyourplasticchallenge" worden beide foto's op de website en Facebookpagina geplaatst.

Via hun eigen webpagina proberen Cornelíe, Fleur, Jade, Jasmijn, Lara, Maartje en Shen hun idee over een plasticvrije wereld uit te werken. Jasmijn: 'Bijna iedereen gooit afval weg, zonder daarbij na te denken en zijn zich niet bewust van de grote gevolgen hiervan. Miljoenen deeltjes komen iedere dag in zee terecht en wordt door dieren opgenomen. Plastic wordt helaas niet afgebroken en is uiteindelijk fataal voor het dierenleven in zee'. Om hun idee naar voren te brengen, belde en mailde het groepje bezorgde leerlingen naar onder andere het Wereld Natuur Fonds, RTL en RTL Boulevard. 'Wij hebben nog geen reactie ontvangen, maar wij zijn natuurlijk net pas bezig met ons project', legt Shen uit. 'Van RTL Boulevard kregen wij een automatische reactie. Dus dat is ook nog afwachten'.

Enquête
De zes meiden verwijzen bezorgde burgers naar een enquête op hun webpagina, over gebruik van plastic. Na de uitkomst via deze enquête kunnen zij hen beter informeren over dit onderwerp, zie hun webpagina: https://samen-tegen-plastic.weebly.com

Docente Frans Maaike Hennekam is trots op haar leerlingen. 'Wij hopen dat dit project navolging krijgt op andere scholen. Behalve leerlingen uit de regio van Bilthoven, hebben wij ook leerlingen uit Utrecht. Dus wie weet wordt dit project daar ook opgepakt'.