Op bezoek in de Kloostertuin
Op bezoek in de Kloostertuin

Op bezoek in de Kloostertuin

Algemeen

Woensdag 10 oktober werden de dames Truus, Ellen en Nelleke in het complex van volkstuinen in het Kloosterpark bezocht. De dames huren 2 tuinen op dit bijzondere complex.

Dit gebied heeft een bijzondere geschiedenis. In de 12de eeuw behoorde deze grond toe aan het Vrouwenklooster van Oostbroek. Later kwam de grond in bezit van baron van Boetzelaer. Zo'n 100 jaar geleden stelde deze de gronden beschikbaar voor zijn personeel om er te tuinieren en deels in hun voedselbehoefte te voorzien. Daarmee was het een van de eerste sociale projecten, waarvan er nog meerdere zouden volgen.

Sinds 1979 huurt de Amateurtuinvereniging Het Kloosterpark de grond van de gemeente. Er zijn nu 300 tuintjes gevestigd. De leden zijn enthousiaste tuinierders, die hun eigen groente, fruit, bloemen etc. kweken. Het is een bijzonder locatie op de grens van de Uithof, het KNMI en de ecologische hoofdstructuur.

Een aantal mensen deelt het gebruik van hun tuin met anderen. Zo kunnen zij elkaar helpen en inspireren. Maar ook ontstaan er gemakkelijk duurzame sociale contacten.    (Frans Poot)