Saskia van Dockum verricht op aanwijzingen van kraanmachinist Jordan de opleveringshandeling. Ruud van Groesen en Patrick Poelmann (rechts) kijken toe hoe het gaat.
Saskia van Dockum verricht op aanwijzingen van kraanmachinist Jordan de opleveringshandeling. Ruud van Groesen en Patrick Poelmann (rechts) kijken toe hoe het gaat.

Noordwestelijk deel Hooge Kampse Plas opgeleverd

Algemeen

door Guus Geebel

Donderdag 11 oktober vond de opleving plaats van het tweede compartiment van de Hooge Kampse Plas in Groenekan. De opleveringshandeling bestond uit het verbinden van het eerste en tweede compartiment en werd uitgevoerd door Saskia van Dockum, directeur-rentmeester van Het Utrechts Landschap. Zij kreeg daarbij aanwijzingen van kraanmachinist Jordan.

In en rond de Hooge Kampse Plas worden ecologische en maatschappelijke doelen met elkaar verbonden. GrondbankGMG, onderdeel van de K3 organisatie, dekt de van oudsher aanwezige vervuilde bodem af, maakt de plas ondieper en legt eilanden aan. Daarmee wordt de Hooge Kampse Plas een schitterende locatie met een ?ora en fauna waar iedereen volop van kan genieten. In mei 2010 werd gestart met de verondieping en herinrichting. Het eerste compartiment, het noordoostelijk deel, werd in oktober 2014 opgeleverd. Inmiddels is ook het noordwestelijk deel klaar.

Toespraken
De feestelijke oplevering werd ingeleid door Ruud van Groesen, directeur GrondbankGMG. Patrick Poelmann, dijkgraaf van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden vertelt dat er bij het Hoogheemraadschap voor de start van het project Hooge Kampse Plas heftige discussies tussen voor- en tegenstanders waren. 'Waterkwaliteitbeheerders zagen veel problemen en anderen vonden het juist een goed plan. Uiteindelijk zijn ze tot elkaar gekomen en kon het Hoogheemraadschap positief aan het project gaan deelnemen.' Poelmann is daar blij mee omdat er iets tot stand komt waarvan mensen die van natuur houden kunnen genieten. Ook is hij blij dat Het Utrechts Landschap eigenaar is. 'De hoge eisen die een natuurbeheerder zal stellen aan wat hier gebeurt helpen om tot vertrouwen in dit project te komen.' De transparantie die er is waardeert hij zeer. Saskia van Dockum zegt dat Het Utrechts Landschap altijd in lange lijnen denkt. 'Toen deze plek ons aangeboden werd hadden wij al de visie dat dit gebied in Groenekan het centrum van de wereld is, want van hieruit kun je naar het Kromme Rijngebied aan de ene kant en het plassengebied aan de andere kant. Dat betekent dat het ontwikkelen van natuur in dit gebied goed is voor de verbinding en dat is altijd onze agenda.' Het project is nu voor tweederde klaar. Van Dockum  verwacht dat het project in 2020 afgesloten wordt en zich daarna verder zal ontwikkelen.

Constructief
Ruud van Groesen vertelt dat precies vier jaar geleden het eerste compartiment in gebruik werd genomen. 'De natuur heeft niet stilgestaan en er is inmiddels een uniek watergebied ontstaan. De natuur heeft gretig toegetast.' Hij vertelt wat er verder nog gaat gebeuren. In 2008 is gezamenlijk een visie ontwikkeld met een aantal doelen. Maatschappelijke doelen die betrekking hebben op sanering, recreatie, en natuurontwikkeling. 'De eilanden zijn voor zover mogelijk inmiddels aangelegd, evenals het versterken van het gebied als ecologische verbindingszone tussen de verschillende natuurgebieden. Met de komst van eilanden en de rietzone wordt het gebied aantrekkelijk voor nieuwe vogelsoorten.' Door de aanleg van een tunneltje kan de aanwezige das naar het weiland gaan en kunnen fietsers ook 's nachts van het fietspad gebruik maken. 'We zullen hier nog anderhalf jaar zijn, dan is het inrichtingsplan voltooid. We hebben op een prettige en constructieve manier kunnen samenwerken met Het Utrechts Landschap, het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en de klankbordgroep.' Hij bedankt speciaal de bewoonsters aan het toegangspad aan de Groenekanseweg  waar de afgelopen acht jaar zo'n 40.000 vrachtwagens vol heen en leeg terug langskwamen. Hij beloont ze met een verrekijker om de ontwikkelingen te kunnen volgen.

Wethouder André Landwehr (links) en oud-wethouder Arie-Jan Ditewig, die bij het begin van het project betrokken was, bij het tweede compartiment.