Het bestuur van de SamenLoop voor Hoop is enthousiast aan de slag om van dit evenement een succes te maken. V.l.n.r. Gerrit van Noortwijk, Bart Loozen, Jan Willem Lokerman, Nel Verkroost, Anja Donker, Emile Kok, Frans Poot en Dianne Westerink. (Foto Jeroen Jumelet)
Het bestuur van de SamenLoop voor Hoop is enthousiast aan de slag om van dit evenement een succes te maken. V.l.n.r. Gerrit van Noortwijk, Bart Loozen, Jan Willem Lokerman, Nel Verkroost, Anja Donker, Emile Kok, Frans Poot en Dianne Westerink. (Foto Jeroen Jumelet) Foto: Jeroen Jumelet

SamenLoop voor Hoop: samen in de strijd tegen kanker

Algemeen

door Kees Diepeveen

Op vrijdag 28 en zaterdag 29 juni 2019 wordt in gemeente De Bilt de SamenLoop voor Hoop gehouden. Een evenement speciaal voor iedereen, die met kanker te maken heeft gekregen. Gedurende een 24 uur durende wandelestafette staan mensen stil bij kanker en vieren het leven. Doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Ook basisschoolkinderen worden bij het evenement betrokken tijdens de speciale Kinderloop.

Tijdens het evenement zijn er muziekoptredens, is er een horecaplein, zijn er allerlei acties van deelnemers om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding en vinden er diverse ceremonies plaats. Inmiddels zijn er meer dan 200 SamenLoop tochten in Nederland georganiseerd. SamenLoop voor Hoop wordt inmiddels in meer dan 20 landen gehouden en is wereldwijd de grootste inzamelingsactie ten bate van de kankerbestrijding. Het idee is opgepakt door de KWF. Namens het bestuur van SamenLoop voor Hoop De Bilt vertellen Anja Donker, Nel Verkroost en Dianne Westerink over de aankomende activiteiten.

SamenLoopvirus
'Anja Donker en ik waren al langer van plan om een keer een SamenLoop te organiseren' aldus Nel Verkroost. 'Vorig jaar hebben we besloten om door te zetten en het in 2019 ook daadwerkelijk te gaan doen'. Anja Donker vervolgt:' In oktober 2017 vond het eerste gesprek plaats met het KWF dat het evenement ondersteunt. Inzet van lokale vrijwilligers speelt een grote rol. In januari 2018 is een bestuur gevormd door inwoners uit de gemeente. Om een indruk te krijgen hoe een SamenLoop georganiseerd en beleefd wordt is het bestuur gaan kijken in Dalfsen. 'En daar zijn we besmet geraakt met het Samenloopvirus' aldus Nel Verkroost'.

Startbijeenkomsten
'We willen graag dat deelnemers uit alle zes kernen meedoen' aldus Dianne Westerink, 'Daarom hebben we twee startbijeenkomsten belegd. Op 31 oktober in Bilthoven in het Lichtruim en op 7 november in De Vierstee in Maartensdijk. Tijdens de startbijeenkomst informeren we de aanwezigen zo uitgebreid mogelijk. Zaken als sponsering, aanmelden van teams en vrijwilligers komen daar ter sprake. Ook de locatie van het evenement wordt bekend gemaakt en de mensen die als ambassadeurs gaan optreden. We hopen op een grote opkomst'.

Eregasten
Het programma start op 28 juni om 19.00 uur met een openingsceremonie. De 'survivors' van kanker zijn eregast op het evenement en lopen samen met hun dierbaren de eerste ronde voorop. Voor hen wordt een speciaal programma georganiseerd. Om 23.00 uur is de kaarsenceremonie. Verlichte kaarsenzakken met persoonlijke boodschappen worden rond het parcours aangestoken. Een aantal eregasten vertelt hun persoonlijk verhaal en daarna volgt een minuut stilte voor de mensen die kanker hebben of hebben gehad of een dierbare hebben verloren. Op 29 juni om 14.00 uur start de Kinderloop en om 19.00 uur volgt de slotceremonie en lopen alle deelnemers met voorop de eregasten samen een laatste ronde.  

Kinderloop
De insteek van het evenement is: draag je steentje bij om te zorgen dat er in de toekomst niemand meer aan kanker overlijd. ' Eén op de drie mensen heeft te maken met kanker in zijn of haar directe omgeving' vertelt Anja Donker, ' Het raakt iedereen. Je kunt er niet omheen'. In het programma is ook een Kinderloop opgenomen. Nel Verkroost daarover:' Kinderen tot en met groep acht lopen gedurende 24 minuten hun wandeltocht. We hopen dat de basisscholen in onze gemeente gaan meedoen. Het KWF heeft voor scholen een lesprogramma ontwikkeld. We gaan de scholen hier over benaderen'.

Het inschrijfgeld voor deelname bedraagt 15,00 euro per persoon. Daarvoor krijgen de deelnemers een paars SamenLoop t-shirt. Voor meer informatie zie de website: samenlopenvoorhoop.nl/debilt. Het bestuur hoopt dat zoveel mogelijk mensen de weg weten te vinden naar de startbijeenkomsten op 31 oktober en 7 november. 

Dianne Westerink, Anja Donker en Nel Verkroost zetten samen met de andere bestuursleden hun schouders onder dit evenement.