Logo vierklank.nl
Voorzitter Hans Zwarts bedankt Jos van Veldhoven voor zijn inspirerende betoog.v
Voorzitter Hans Zwarts bedankt Jos van Veldhoven voor zijn inspirerende betoog.v

Veldhoven over Bach

Jos van Veldhoven, tot voor kort artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging, was dinsdagavond 2 oktober te gast tijdens een Vriendenavond van Huize Gaudeamus. Hij vertelde over zijn ervaringen gedurende 35 jaar met dit ensemble.

Aan de hand van zijn eigen ervaringen en internationaal onderzoek vertelde hij over ontwikkelingen van de muziek van J.S. Bach in deze periode en de eeuwen ervoor. Zijn verhaal werd verlevendigd met beeld- en geluidsfragmenten.

Verschillen
Het was F. Mendelssohn die de vergeten muziek van Bach weer tot leven bracht. Maar ook Pablo Casals, die ook in Huize Gaudeamus is geweest, bracht de muziek van Bach in ons land weer onder de brede aandacht. In de uitvoering van nu en in de tijd van Bach waren echter duidelijke verschillen. Zo was de bezetting van koor en orkest veel kleiner dan die nu is. Voor de zangpartijen waren er vaak alleen solisten. En zij stonden niet voor in de kerk, maar achterin, op de galerij naast het grote orgel. Ook werd er toen geen kistorgel gebruikt, zoals nu vaak wel het geval is. Verder zongen er in de tijd van Bach alleen mannen en jongens. De muziek van Bach had in zijn tijd vooral tot doel de toehoorders te overtuigen van de boodschap die gegeven werd. De beleving in onze tijd is veelal op de muziek zelf gericht.

(Frans Poot)

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>