Logo vierklank.nl
Duo Subiaco gaf zondagmiddag 7 oktober een verrassend concert in de Schutsmantel.
Duo Subiaco gaf zondagmiddag 7 oktober een verrassend concert in de Schutsmantel.

Bulgaarse en Argentijnse sferen in Schutsmantel

'De fluit is een onzedelijk instrument: het is te opwindend,' vond de Griekse wijsgeer Aristoteles zo'n 2300 jaar geleden, en hoewel hij waarschijnlijk op andere zaken doelde, is dit muziekinstrument in de handen van de half Argentijnse fluitiste Jacqueline van der Zwan inderdaad een bron van passie en hartstocht.

Samen met de voortreffelijk spelende Bulgaarse pianiste Ani Avramova vormt Jacqueline het Duo Subiaco, dat afgelopen zondagmiddag in de Schutsmantel (Bilthoven) een bijzonder concert gaf. Beide musici, die al meer dan 20 jaar met elkaar samenspelen en daardoor een hechte en vurige muzikale eenheid vormen, brachten niet alleen onbekende, maar tegelijkertijd interessante muziek uit hun twee vaderlanden, maar eerden ook de Nederlandse klassieke muziektraditie. Naast felle Argentijnse tango's en ritmisch complexe Bulgaarse volksmuziek werd ook het volstrekt onbekende fluitconcert in d van Theodoor Verhey gespeeld, een verrassend gaaf werk dat door de dames zeer overtuigend werd vertolkt. Naast de volle, donkere en haast orkestrale klank van de fluitiste en het warme en diepe toucher van de pianiste, kenmerkt dit duo zich voorts door een grote technische beheersing en een haast Italiaanse gedrevenheid, dat terecht gewaardeerd werd met een welgemeend en dankbaar applaus. (Peter Schlamilch)

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>