Logo vierklank.nl
De 25 m. hoge toren. Daarbovenop komt dan nog de antenne van 10 meter hoog
De 25 m. hoge toren. Daarbovenop komt dan nog de antenne van 10 meter hoog

Rover Crofts Groep bouwt zendtoren

door Walter Eijndhoven

Ieder jaar vindt, tijdens het derde weekend in oktober, de Jamboree on the Air (JOTA) plaats. Dit jaar voor de 61e keer. Een evenement waarbij scouts van over de hele wereld proberen contact met elkaar te leggen via zelfgemaakte zendtorens. De Rover Crofts Groep uit Bilthoven staat in Nederland bekend om haar grote JOTA torens.

De JOTA is een communicatieweekend, waarbij verschillende technieken worden gebruikt om te communiceren. Van over de hele wereld proberen scouts met elkaar in verbinding te komen met behulp van amateurradio's.

Kappen
'De 'Jamboree on the Air' is een wereldwijd evenement, waarbij wij met andere scoutinggroepen in contact proberen te komen', vertelt Stefan van der Grift, van de Rover Crofts Groep. 'Donderdag 11 oktober beginnen wij met het bouwen van de 25 meter hoge toren. Daarbovenop komt dan nog de antenne van 10 meter hoog'. Maar voor het zover is, moesten de scouts nog bomen kappen in het bos. Samen met de boswachter werden enige bomen uitgezocht en omgekapt. Jasper, eveneens behorende tot de leiding, vult Stefan aan: 'Natuurlijk kappen wij niet zomaar bomen in het bos. Dit gaat echt in samenspraak met de boswachter. Na het kappen zijn de bomen naar ons terrein (in het Heidepark) versleept'.

Uitzicht
Drie dagen lang wordt met veel scouts hard gewerkt aan de toren, van 8.00 uur 's ochtends tot maximaal 22.00 uur 's avonds. 'Met behulp van hout en touw maken wij twee spanten (zijkanten) die op de grond zijn uitgelegd en aan elkaar worden verbonden als de toren rechyop staat. Daarna begint het echte werk. Tijdens de JOTA klimmen wij in de toren en van daaruit heb je een mooi uitzicht. De toren heeft een platform op 25 meter hoog en je kijkt over de bomen naar Baarn, Hilversum, Utrecht en Zeist'.

Gezekerd
Het echte weekend vindt plaats op 20 en 21 oktober. Dan proberen alle scoutinggroepen met elkaar in contact te komen door middel van de radiosignalen, die via antennes op de toren worden verstuurd en ontvangen. Op zaterdag 20 oktober organiseert de Rover Crofts Groep een activiteit voor scoutinggroepen uit de hele regio, waarbij de JOTA natuurlijk centraal staat. Zondagmiddag hebben scoutsleden de kans om gezekerd en onder toezicht naar het observatieplatform te klimmen. Na alle activiteiten wordt de toren weer afgebroken..

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>