Logo vierklank.nl

80 jaar kerk in Hollandsche Rading

Hiety Grimm en Henk Veenstra voor hen zo geliefde Adventskapel.
Hiety Grimm en Henk Veenstra voor hen zo geliefde Adventskapel.

door Marijke Drieenhuizen

Het tweede weekend van oktober staat in het teken van 80 jaar Kapel in de Hollandsche Rading. Een Kapel die meer is dan alleen een plek waar kerkdiensten werden gehouden. Het weekend staat in het teken van verschillende activiteiten, zoals cabaret, een documentaire, een miniconcert op piano en dwarsfluit en een feestelijke kerkdienst.

In 1935 werd, onder aanvoering van Klaas van 't Pad, de Vereniging tot Evangelisatie opgericht. Zijn dochter woonde met haar echtgenoot en acht kinderen (de familie Grimm) aan de Tolakkerweg met daarnaast een perceel, waar een Utrechtse kolenboer een werkplaats had. In 1936 werd een gedeelte van de loods verbouwd en in gebruikt genomen door de Vereniging. Hiety Grimm: 'Een mooie tijd waar veel verschillende predikanten te horen waren. Niet iedereen viel altijd bij mij in de smaak en dan bood ik aan om voor de koffie na afloop te zorgen'.

Kapel
Daarna werd de loods aangekocht door Klaas van 't Pad. In 1938 werd de loods afgebroken en bouwde de Vereniging binnen drie maanden de Kapel in steen. In 1968 werd de naam omgezet in de Hervormde gemeente Advent en wijzigde de naam in Adventkapel. Vanaf 1960 werd de ruimte te klein. Maartensdijk breidde sterk uit met veel nieuwbouw en hier vestigden zich veel nieuwe (ook Hervormde) inwoners, die zich meer aangetrokken voelden tot de diensten in de Kapel. Vanaf dat moment werden er ook kerkdiensten gehouden in Maartensdijk. Daarna volgden in de tijd de wijzigingen van een Van Samen op Weg gemeenschap naar een PKN gemeente.

Intiem
Hiety Grimm, één van de acht kinderen Grimm, is geboren in Soekaboemi in het toenmalige Nederlands Indië. Daar was je of katholiek of protestants. Toen haar vader met pensioen ging kwam het gezin naar Hollandsche Rading. Van loods tot kapel: Hiety, inmiddels 94 jaar praat graag en veel over de Adventkapel: 'Wij waren het zo anders gewend, hier was alles zo streng. In heel lange gebeden werd God soms verteld hoe het zat. Wij begrepen dat niet, zo hoorde een kerk niet te zijn. Mensen moesten er een goed gevoel van krijgen. Onze Kapel werd een intieme kerk waar we nu nog steeds, met enthousiaste actieve en betrokken mensen samen werken'. Toen in 1968 de naam werd omgezet in de Hervormde gemeente Advent kwam er ook een kerkenraad. Omdat men toen al op het standpunt stond dat mannen en vrouwen gelijk zijn, zaten er in die eerste kerkenraad ook twee vrouwen. Sinds 1984 is Hiety koster en verricht ze alle taken die daarbij horen. 'Eigenlijk niet meer alle taken, ik mag niet meer op een trap klimmen om het bord waarop de liederen staan te vullen en het luiden van de klok lukt niet meer dat is te zwaar. Gelukkig heb ik daarvoor hulp'.

Programma
Vrijdag 12 oktober is er om 20.00 uur een cabaretvoorstelling door René van der Beld. Inloop met koffie en thee vanaf 19.15 uur. René van der Beld is predikant geweest in Leek, Maastricht, Aerdenhout en Bilthoven. Daarnaast is hij ook sinds de middelbare school bezig met cabaret. Hij speelt in Hollandsche Rading zijn solovoorstelling 'Vertel me eens wat over vriendschap'.

Henk Veenstra is vanaf dat hij in Hollandsche Rading kwam wonen (1967) betrokken bij deze kerk. Hij heeft samen met cameraman Gert Jan Straalman een documentaire gemaakt over de geschiedenis van de (Advent)kapel. 'Het is mooi geworden, wij zijn er beiden trots op en hopen dat veel mensen dit stukje geschiedenis van een enthousiaste en betrokken groep mensen willen komen bekijken'. De documentaire is te zien op zaterdag 13 oktober om 14.00 uur. Diezelfde zaterdag volgt om 16.15 uur een miniconcert van Jochem van der Waals op piano en Carola van Iersel op dwarsfluit. Zondag wordt het feestelijke weekend afgesloten met een Kerkdienst met medewerking van de eigen Cantorij.

Hiety Grimm en Henk Veenstra voor hen zo geliefde Adventskapel.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>