V.l.n.r. Gea Schonewille, wethouder Anne Brommersma en Trudie van Haaster brengen een toost uit.
V.l.n.r. Gea Schonewille, wethouder Anne Brommersma en Trudie van Haaster brengen een toost uit.

Wethouder opent expositie in de Kwinkelier

Algemeen

door Guus Geebel

Op zaterdag 6 oktober opende wethouder Anne Brommersma in Galerie Maan de expositie Textile Art & Fashion. De expositie wordt gehouden in het RecycleLAB en Galerie Maan in Bilthoven. Met de tentoonstelling wordt een bijdrage geleverd aan de verschillende duurzame activiteiten die in de maand oktober plaatsvinden.

Gea Schonewille van galerie MAAN vertelt in een openingswoord dat Trudie van Haaster vorig jaar een modeshow had georganiseerd met kleding die iets nieuws waren van wat er al was. Het RecycleLAB werd na die modeshow genomineerd als duurzaamste ondernemer van De Bilt. 'In het RecycleLAB komt alles bij elkaar. Het recyclen, het LAB dus het uitvinden met oude materialen, reststoffen en kunst, het zit er allemaal in.' Creatief maker en ontwerper Trudie van Haaster is eigenares van het 'RecycleLAB'. Zij creëert daar het hele jaar door ontwerpen voor een breed publiek onder haar eigen modelabel 'Fashion Fusion'. Met deze merknaam brengt ze haar werkwijze tot uitdrukking. 'Het zijn mooie draagbare en niet-standaard combinaties. De stoffen en prints versterken elkaar, zodat een kledingstuk meer zeggingskracht krijgt. De creaties zijn duurzaam vervaardigd van resten textiel, verkregen van ateliers en particulieren.'

Toost
Anne Brommersma, die duurzaamheid in haar portefeuille heeft, noemt het een hele eer om de expositie te mogen openen. 'Circulaire economie is één van de zeventien doelen van de Verenigde Naties en daar gaat het hier om, hergebruik van materialen. Trudie van Haaster maakt de mooiste dingen van restmaterialen en vooral kleding. De wethouder vertelt dat ze bij een bezoek aan het RecycleLAB prachtige kledingstukken en sieraden heeft gezien. Ze vindt dat RecyleLAB duidelijk iets toevoegt, niet alleen in De Bilt, maar in de wijde omgeving. Anne Brommersma citeert Trudie van Haaster: 'Het zijn extravagante, opvallend gestileerde en kleurrijke creaties'. In galerie Maan staat ware kunst, ook gemaakt van restmaterialen. Met een toost en een proost opent de wethouder daarna de expositie die tot en met 27 oktober duurt. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 12.00 - 17.00 uur en zaterdag 13.00 - 17.00 uur en als de spullen buiten staan.