Logo vierklank.nl
Medewerkers RIVM in gesprek met de eigenaren van zorgboerderij Nieuw Toutenburg.
Medewerkers RIVM in gesprek met de eigenaren van zorgboerderij Nieuw Toutenburg.

RIVM naar buiten tijdens Weekend van de Wetenschap

door Walter Eijndhoven

Tijdens het Weekend van de Wetenschap op zaterdag 6 en zondag 7 oktober, stelden weer vele onderzoeksinstellingen, hogescholen en universiteiten hun deur open voor bezoekers. RIVM in Bilthoven deed het dit jaar anders en ging het land in om het gesprek aan te gaan met burgers.

Het doel van deze gesprekken is het binnenhalen van informatie, waar de burger tegenaan loopt op onderwerpen die de volksgezondheid en het milieu aangaan. Informatie die medewekers binnen RIVM weer kunnen gebruiken binnen hun dagelijks werk.

Rondleiding
Vier RIVM'ers stonden vrijdagochtend 5 oktober op de stoep bij zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Maartensdijk, voor een rondleiding door eigenaren Wouter en Marjolein van Oostrum. 'Wij bieden kleinschalige dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen', vertelt Van Oostrum. 'De wensen van de deelnemers zijn bij ons het uitgangspunt bij de invulling van de dag'. De zorgboerderij richt zich voornamelijk op groenteteelt, teelt van zacht fruit en veehouderij.

Luisteren
Tijdens de gesprekken met Wouter en Marjolein luisterden de RIVM'ers waar de cliënten en de eigenaren van de boerderij tegenaan lopen, bijvoorbeeld hoe om te gaan met de dieren? Op de boerderij lopen varkens, koeien, pony's, kippen, konijnen en geiten. Op het erf hangen overal bordjes met geboden waar de bewoners zich aan moeten houden, zoals 'was je handen na het aanraken van de dieren'. Iets waar de RIVM'ers het hartgrondig mee eens zijn. Zo voorkom je ziekten die dieren kunnen overdragen.

Universiteit Utrecht
Terwijl bij het RIVM de medewerkers juist naar buiten traden, ontving de Universiteit Utrecht bezoekers van buitenaf. Zij lieten de vele bezoekers kennismaken met onderzoeken en experimenten: 'Maakt aardig zijn gelukkig?', 'Een dagje in de cel: schimmels', 'Open dag van het heelal', 'Oog in oog met een walvisskelet', of 'wat gebeurt er in je hersenen als je opgroeit'. Hersenwetenschapper Dr. Matthijs Vink vertelde hier meer over.

Volgend jaar is er weer een Weekend van de Wetenschap. Voor meer informatie: www.weekendvandewetenschap.nl

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>