Josse Haarhuis : 'Pig Me is de varkenshouderij van morgen, dichtbij de consument met lokale partners en duurzaamheid voorop'.
Josse Haarhuis : 'Pig Me is de varkenshouderij van morgen, dichtbij de consument met lokale partners en duurzaamheid voorop'.

Pig Me produceert duurzaam vlees

Algemeen

De jongste duurzame voedselproducent van gemeente De Bilt is Josse Haarhuis. Hij vertelt zijn verhaal in de week van de duurzaamheid. Op vrijdag 12 oktober kunt u hem van 15.00 tot 19.00 uur bezoeken op de duurzame Dorpsmarkt, waar hij een proeverij en presentatie geeft met zijn varkenshouderij Pig Me.

Josse Haarhuis is 21 jaar geleden geboren in De Bilt en mag zich nu al een duurzame voedselproducent noemen. Wat begon als een schoolproject, is veranderd in een serieuze duurzame onderneming. Met 60 varkens, een kraamkamer in De Bilt, samenwerking met verschillende landgoederen, een goede slager en Biltse Horecabedrijven is de cirkel rond.

Josse laat zien dat de milieuvriendelijke, lokale voedselketen werkt. In zijn kraamkamer op kinderboerderij de Schaapskooi in De Bilt, worden de biggen geboren. Hier worden de zeugen liefdevol opgevangen en verzorgd, door mensen die werken in het dagbestedingsprogramma van Reinaerde bij de Schaapskooi. De varkens leven op lokale reststromen zoals het brood van Van Eekeren en Van Ingen. Wanneer de biggen groot zijn gaan de varkens naar Landgoed Zuylensteyn waar zij helpen het landgoed in evenwicht te houden door de grond te bewerken. Hier mogen ze bovendien 2 keer zo oud worden als varkens uit de gangbare varkenshouderij. Daarna brengt Josse de varkens zelf naar de slager en komt het vlees weer terug naar De Bilt, waar het in lokale restaurants als ZEBS, Meneer Vink en Amis de consument bereikt.

Op 12 oktober in de week van de duurzaamheid organiseert Biltsheerlijk een dorpsmarkt. Josse geeft u daar een persoonlijke presentatie over circulair varkenshouden. Waarom hij Pig Me gestart is en wat zijn drijfveren zijn.