Rozenkwekerij Bilashaka in Kenia.
Rozenkwekerij Bilashaka in Kenia.

Het verhaal van de Fairtrade Roos

Algemeen

Het verhaal van de Fairtrade Roos

Wat maakt een Fairtrade roos tot een eerlijke bloem? Op vrijdagmiddag 12 oktober komt Marja Oudhuis dat uitleggen bij Bouwman Boeken in De Bilt op de Hessenweg.

Marja werkt bij Zuurbier & Co, een Aalsmeers bedrijf met een rozenkwekerij, Bilashaka Flowers, in Kenia. Daar werken maar liefst 700 mensen die er met elkaar voor zorgen dat er jaarlijks zo'n 60 miljoen rozen worden geproduceerd. De rozen van Bilashaka gaan voor een deel rechtstreeks per vliegtuig naar een aantal Europese afnemers, een ander deel gaat naar Aalsmeer van waar ze hun weg vinden naar bloemenzaken in het hele land.

Veel van de rozen worden verkocht met een Fairtrade keurmerk. Dat betekent niet alleen dat de consument daar een eerlijke prijs voor betaalt, maar ook gaat er een premie naar de Keniaanse medewerkers die wordt ingezet voor voorzieningen waar de hele gemeenschap van profiteert. Die premie maakte het bijvoorbeeld mogelijk om in 2010 een middelbare school te starten in het nabij gelegen dorp Naivasha. De school telt inmiddels zo'n 120 leerlingen en levert een belangrijke bijdrage aan het vergroten van de toekomstmogelijkheden voor de kinderen van de werknemers, met name de meisjes. De Fairtrade-bijdrage van Bilashaka is daarnaast gebruikt voor het opzetten van een medische kliniek, waar naast medische hulp veel aandacht wordt gegeven aan aidspreventie en aan gezinsplanning.

Wat heeft het Aalsmeerse bedrijf ertoe gebracht om deze keus te maken? Marja vertelt dat Zuurbier & Co al jaren bezig is veel aandacht te schenken aan de toepassing van innovatieve technieken zoals energiebesparing, het gebruik van zonne-energie en substraatteelt. Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit als het ware in de DNA van het bedrijf, dat niet alleen eersteklas rozen wil telen, maar ook wil bijdragen aan een gezond werkklimaat met respect voor de mens en de omgeving. In haar presentatie zal zij ook ingaan op de oplossing die Bilashaka Flowers heeft gevonden om het watergebruik sterk terug te dringen.

De bijeenkomst begint om 16 uur en de toegang is gratis. Wel wordt ieder die wil komen, verzocht zich van tevoren telefonisch aan te melden (030 2200112). Bouwman Boeken zorgt voor fairtrade koffie/thee, de Werkgroep Fairtrade voor sap  uit de Wereldwinkel en BonbonMargo voor iets lekkers daarbij. Na afloop ontvangt elke bezoeker een Fairtrade roos van Bloemenboutique Fonville.