Duurzaamheid omarmen

Algemeen

Dankzij Duurzaam De Bilt vieren we de Week van de Duurzaamheid met allerlei activiteiten. Als coalitie werken we dagelijks aan duurzaamheid, mede geïnspireerd door de Global Goals van de VN voor duurzame ontwikkeling. Ons coalitieakkoord heet niet voor niets 'Samen bouwen aan een topklimaat'. Met duurzaamheid als een van de speerpunten.

Het is goed om te zien hoe het thema in onze gemeente door steeds meer mensen wordt omarmd. Zo zien we steeds meer daken met zonnepanelen. Minder zichtbaar, maar minstens zo belangrijk is de groeiende aandacht voor isolatie. Naast het opwekken van energie is energiebesparing namelijk noodzakelijk om onze ambitie waar te maken (energieneutraal in 2030). En wat te denken van de grootse energierevolutie waar we voor staan: aardgasloos wonen en werken. Voor nieuwbouw is al veel geregeld, voor bestaande bouw zullen we samen met inwoners werken aan een wijkgerichte warmte-aanpak. Dan moet de gemeente zelf wel het goede voorbeeld geven. Dus komen er zonnepanelen op alle gemeentelijke panden die daarvoor geschikt zijn en houden we bij inkoop rekening met CO2-uitstoot door transport.

Bouwen aan een topklimaat, dat zullen we samen moeten doen. We hopen dan ook dat deze special en Week van de Duurzaamheid daartoe motiveren en inspireren!

Anne Brommersma & Dolf Smolenaers
Wethouders duurzaamheid gemeente De Bilt