Een grote wens van SVM is lichtmasten met ledverlichting.
Een grote wens van SVM is lichtmasten met ledverlichting.

Duurzaamheid en kosten besparen gaan bij SVM hand in hand

Algemeen

Voetbalvereniging SVM uit Maartensdijk heeft in drie jaar tijd al veel duurzaamheids-maarteregelen genomen. Voorzitter Frans van de Tol draait er niet omheen dat bezuinigingsmaatregelen de aanjager zijn geweest om ook goed naar duurzaamheidsmogelijkheden te kijken waardoor het mes aan twee kanten snijdt.

door Kees Diepeveen

'We zijn al best ver gekomen' vindt voorzitter Frans van de Tol. 'Het is een proces dat drie jaar geleden is gestart. Ik was me ervan bewust dat er binnen onze accommodatie veel energie verspild werd. Gaandeweg werd dat besef binnen de vereniging sterker en kwam er ook meer oog voor duurzaamheidsmaatregelen. Onze eerste actie was om aan de leden voor te stellen te investeren in 90 zonnepanelen op het dak. Daar gingen de leden mee akkoord. We hebben dit uit eigen middelen bekostigd. Ook een kwestie van pragmatisch denken. Geld op de bank levert weinig op. Zonnepanelen leveren wel geld op en je doet een investering in het milieu'.

Energiezuinig
Vervolgens heeft SVM een apparaat gekocht waarmee kon worden uitgelezen wat het verbruik is van alle elektrische apparaten. Vooral in kantine en keuken staat veel elektrische apparatuur. Dit was aanleiding om direct twee grote koelkasten te vervangen voor een energiezuinige koelkast. Ook de koelapparatuur onder de bar werd vervangen door zuinige apparaten. Dat leverde al direct een besparing op van 50% aan stroomkosten. Daarna werd ledverlichting met bewegingssensoren aangebracht in gangen en toiletgroepen. Frans van de Tol daarover: 'Als je er logisch over nadenkt zijn het voor de hand liggende acties. We zijn twee jaar geleden begonnen met een proef met 1 kleedlokaal. We hebben daar een druksysteem op het water en ledverlichting met sensoren. We zijn nu aan het kijken wat dat heeft opgeleverd'.

Ledverlichting
Het is niet zo dat SVM een pot geld heeft om al deze zaken te bekostigen. Daar wordt voor gespaard in relatie tot de jaarlijkse financiële resultaten. En er moeten keuzes gemaakt worden. De aanschaf van een energiezuinige geiser is daar ook het gevolg van. Maar er staat nog een grote wens op de verlanglijst. Frans van de Tol: 'We willen dolgraag de veldverlichting vervangen voor ledverlichting. Dat zou een enorme besparing betekenen. We zijn nu grootverbruiker en zitten in de duurste tariefklasse. Het zou heel veel geld sparen wanneer SVM de beschikking zou krijgen over ledverlichting. We zijn hierover in gesprek met de wethouder'.

Energie besparen door verenigingen met een eigen accommodatie is een kwestie van verstand en met aandacht naar de energiehuishouding kijken. 'Het is onze ervaring dat wanneer je hier inzicht in hebt je als club al een heleboel energiekosten kunt besparen door efficiënter en zuiniger met energie om te gaan. Met een paar kleine investeringen kun je al veel rendement halen' aldus Frans van de Tol.

Met 90 zonnepanelen voorziet SVM voor een groot deel in de eigen energiebehoefte.
Energie slurpende koelkasten zijn vervangen door energiezuinige inbouwkoelkasten.