Logo vierklank.nl
Coby Merkens overhandigt het eerste exemplaar aan Alie van Kouterik terwijl Marilyn van Doesburg meekijkt.
Coby Merkens overhandigt het eerste exemplaar aan Alie van Kouterik terwijl Marilyn van Doesburg meekijkt.

De Boskapel leeft in boekvorm voort

Toen op 24 juni van dit jaar de laatste kerkdienst werd gehouden in een volle Boskapel in Groenekan, waren Coby Merkens, Marilyn van Doesburg en Frank Klok al druk bezig met materiaal verzamelen, kopij te schrijven en interviews te houden om de hartverwarmende indrukken van leden in boekvorm vast te leggen. Er hoefde dus niet lang te worden gewacht op het verschijnen van 'De Boskapel, Herinneringen en belevingsmomenten van leden, 1953 tot 2018', waarvan de eerste exemplaren vorige week werden uitgereikt..

door Henk van de Bunt

Centrale conclusie: 'Wat zullen we de intieme ruimte van de Boskapel gaan missen en al die fijne mensen, die eigenlijk allemaal onze vrienden zijn geworden': aan het woord is Cor van Doesburg. 'Er was verdriet om uiteen te gaan en een verlangen naar eenzelfde soort formule als die van de Boskapel als we naar een andere kerk waar dan ook zouden gaan. Onzekerheid was te lezen op diverse gezichten. Maar in die laatste dienst wist voorganger Peter van de Steeg de hoop op een goed onderkomen elders als het ware zichtbaar te maken met zijn benadering, dat God ook in de andere kerken aanwezig is en ons zal helpen een nieuwe plek te vinden: 'Ga met God en Hij zal met je zijn'.

Parel
Doesburg vervolgt: 'Op vrijdag 21 september in de late middag zijn we naar de kantoren van Parel Promotie te Groenekan gegaan om het herinneringsboek op te halen. We waren vol verwachting, maar ook een beetje gespannen. Hoe zou het boek eruit zien en zou de inhoud aan de verwachtingen beantwoorden. Toen we het boek in handen kregen en opensloegen, was de spanning weg. Wat een fantastisch boek was het geworden, het overtrof onze stoutste verwachtingen'. De volgende dag omstreeks 15.00 uur stonden de samenstellers van het boek met lachende gezichten achter de tafel waar de stapels boeken op geplaatst waren. De kapel liep snel vol en het geroezemoes van de vele mensen die van de koffie/thee met gebak genoten, was zeker een bewijs dat de vele bekende gezichten opnieuw elkaar gevonden hadden in begroeting, in gesprek, in liefde en genegenheid voor elkaar'.

Positief
De stemming was positief en de ontmoeting van elkaar die dag is een markering geworden in het aanvaarden van de nieuwe situatie, misschien nog met een beetje heimwee, maar met een open vizier op de toekomst. De lijsten met namen kwamen voor de dag en de namen van de leden werden langzaam, een voor een, afgeroepen om het boek te komen halen. De prachtig groenfluweel buitenkant van het boek met daarop smaakvol ingedrukt het kruis en de naam De Boskapel, beloofde dat de inhoud, de binnenkant zeker zo aantrekkelijk moest zijn. Alom werd het boek geprezen om zijn vormgeving, indeling en presentatie van tekst en foto's, het is een herinneringsboek geworden dat vele harten verbindt en zeker een blijvende plaats zal krijgen op een tafel van de leden van de Boskapel. Het elkaar wijzen op de bijdragen die geleverd zijn, ontlokte regelmatig enthousiaste gesprekken, gelach of even bij de ander kijken om ook van de partij te zijn. Het werd een middag om nooit te vergeten.

Samenstellers
Een boekpresentatie kan en mag niet voorbij gaan zonder lovende woorden gericht tot de samenstellers ervan. En dat gebeurde dan ook. Doesburg: 'Wat een inspanning het moet zijn geweest om dit kwaliteitsniveau te kunnen verwezenlijken, hoeveel uren moet het wel gevraagd hebben, wat veel liefde voor De Boskapel hebben de samenstellers gehad?' Als dank voor de grote inspanning van het samenstellings-team werden boeketten en boekenbonnen gegeven, gezoend en handen geschud en werd er opnieuw taart geserveerd alsof het team jarig was. De bezoekers hadden moeite om de jas te zoeken en naar huis te gaan. Tot na vijven bleef er een gezellige sfeer in de kapel. Een bijzonder evenement werd afgesloten, een bijzondere kapel werd achtergelaten, maar een bijzonder aandenken aan een geliefde gemeenschap kon meegenomen worden naar huis waar het zeker de ronde zal doen bij familie, huisgenoten en vrienden.

Meer berichten