Plaatsing antenne op het Bakema speelveldje in de Leijen komt aan de orde.
Plaatsing antenne op het Bakema speelveldje in de Leijen komt aan de orde.

Vragenhalfuur gemeenteraad van 27 september

Algemeen

door Guus Geebel

In het vragenhalfuur dat een half uur voor aanvang van de raadsvergadering plaatsvond werden vier vragen behandeld. Peter Schlamilch (Forza) vraagt naar aanleiding van klachten van omwonenden wat te doen aan het luidruchtig laden en lossen van goederen bij Albert Heijn op de Hessenweg op zondag. Hij vraagt om een convenant om dit op zondag niet toe te staan. Wethouder André Landwehr antwoordt dat het hier gaat om dagverse producten waarvan de rijtijdenwet aangeeft dat die binnen 24 uur afgeleverd kunnen worden.  'Zondagsrust wordt geëerbiedigd in de rijtijdenwet, maar voor dagverse producten is een uitzondering gemaakt.' De wethouder heeft de wetgever niet aan zijn kant en gaat daarom niet proberen afspraken te maken. Schlamilch zegt met een voorstel te komen met mogelijke oplossingen.    .

Hinderen hulpdiensten
'Enkele dagen geleden werden hulpdiensten door een inwoonster van Bilthoven gehinderd bij het redden van een kind.' Peter Schlamilch vraagt wat er precies gebeurd is en waarom er geen aanhouding heeft plaatsgevonden, en of het nog wordt onderzocht. Portefeuillehouder burgemeester Potters stelt dat dit de bevoegdheid is van het Openbaar Ministerie en dat de politie daar uitvoering aan geeft. 'In dit geval heeft de politie ervoor gekozen om meteen de redding van het kind ter hand te nemen. Een aanhouding zou de tijd om tot redding over te gaan verlengd kunnen hebben. De politie heeft de afweging gemaakt om meteen te gaan redden en niet tot aanhouding over te gaan.'

Woningen Westbroek
Johan Sloorweg (SGP) stelt vragen over de bouw van vijf woningen in Westbroek. 'Daar is men al ruim vijf jaar mee bezig maar het is de SSW niet gelukt omdat het niet aansluit bij de vraag naar koopwoningen.' Slootweg is ter ore gekomen dat de aannemers die ermee bezig geweest zijn de opdracht hebben teruggegeven omdat de eisen van duurzaamheid van de gemeente De Bilt dermate hoog zijn, dat ze binnen de prijs die voor de doelgroep is afgesproken niet kunnen bouwen. Wethouder Dolf Smolenaers zegt dat hem niet bekend is dat dit door de duurzaamheidseisen komt. Hij zegt toe dit uit te gaan zoeken.

Antenne De Leijen
Pim van de Veerdonk (Beter De Bilt) stelt vragen over het plaatsen van een antenne op het Bakema speelveldje in de Leijen. De behandeling van de bezwaren van omwonenden tegen het plaatsen van een zendmast was op 24 september. Van De Veerdonk vraagt de wethouder om in de komende zes weken een ultieme poging te doen om met T-Mobile tot een gesprek te komen om alternatieven te heroverwegen. Hij vraagt verder of de wethouder bereid is om ondanks de juridische gevolgen daarvan de vergunning niet te verstrekken. Wethouder Landwehr zegt gedurende de procedure die 24 september is ingegaan nergens op in te gaan.