Bij Xavier Boot spat de passie voor muziek eraf.
Bij Xavier Boot spat de passie voor muziek eraf.

Minimalisme bij Boekhandel Bouwman

Algemeen

Een wonderlijke ontmoeting tussen de componisten Philip Glass en Ludovico Einaudi op de Hessenweg, afgelopen vrijdagmiddag: figuurlijk dan, want in de composities van de Bilthovense pianist Xavier Boot komen minimalisme en filmische elementen van zijn beide voorbeelden prachtig samen.

Boot speelde zijn eigen stukken bij de start van de campagne Aangenaam Klassiek 2018, die afgelopen vrijdag in de gezellige boekwinkel werd afgetrapt. De dromerige muziek van Boot, die veel ruimte voor improvisatie geeft, vormde een prachtig contrast met Mozarts Pianosonate KV 330, die Boot met gepassioneerd toucher zeer stevig neerzette, zodanig dat de eenvoudige piano het maar net kon bijbenen. Maar daar maalt deze klavierkunstenaar niet om: zijn passie voor muziek spat er vanaf.

Bilthoven kijkt dan ook uit naar zijn twee grote concerten in de Woudkapel op 25 november ('s middags en 's avonds): Xavier Boot & Friends, waar hij met muzikale vrienden als Astrid Seriese, Féline Spiegel, Truus Nijessen en Marion van den Akker na enkele jaren afwezigheid de draad van zijn vroegere concertreeks weer opneemt.           (Peter Schlamilch)